-->

27.02.12

Ні - соціальному Чорнобилю! (відео)

Соціальний протест. У Черкасах на Соборній площі відбулася акція протесту під гаслом «Ні – соціальному Чорнобилю!». Близько двох сотень мітингувальників висловили своє невдоволення ставленням нинішньої влади до чорнобильців та інших верств населення. Протест підтримали і представники Ради опозиційних сил Черкащини. Репортаж наших кореспондентів.

На Соборній площі – знову мітинг. Тут зібралися чорнобильці та представники опозиційних політсил. Чорнобильці-учасники мітингу наголошують: обласна влада їх не чує та не бажає спілкуватися з ними. Говорять, що чиновники лишень підписали меморандум із організацією «Союз. Чорнобиль. України». Але вона не є представником всієї чорнобильської спільноти Черкащини.

Борис Бродовський, чорнобилець: «Мы выступили с инициативой, чтобы были представлены общественные организации все – «Чернобыль-86», «Союз-Чернобыль», «Дети войны». Сделать раду, и чтобы мы эти проблемы решали на уровне ОДА все вместе, а не один Скляров и Болтенков». 

Від влади чорнобильці вимагають створити робочу групу за участю всіх зацікавлених громадських організацій чорнобильців, аби переглянути порядок нарахування пенсій і виплат постраждалим і ліквідаторам аварії на ЧАЕС. Також розробити дієвий план дій погашення заборгованості перед чорнобильцями з конкретними строками виплат.

Олександр Петренко, голова Черкаського обласного осередку героїв-ліквідаторів «Чорнобиль-86»: «Ми хочемо тільки одного – дотримання Конституції України, закону про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Це зніме соціальну, політичну й економічну напругу в суспільстві. Не тільки в Черкасах, а повністю в Україні». 

Василь Холявчук, чорнобилець: «Боротися за свої права настільки, наскільки ми можемо. Коли нам потрібно на лікування раз або двічі на рік, то на пенсію, що отримуємо, це просто неможливо».

Протест чорнобильців підтримала і Рада опозиційних сил Черкащини. На їхню думку, влада ігнорує як проблеми чорнобильців, так і афганців, а ще – звичайних пенсіонерів та решти черкащан. Мовляв, замість покращення добробуту, українці отримали стрімке зростання цін на товари першої необхідності та харчі, карколомне збільшення тарифів на комунальні послуги, інфляцію та знецінення гривні. Усе це – «Соціальний Чорнобиль», вважають опозиціонери.

Леонід Даценко, координатор Ради опозиційних сил Черкащини: «Влада нас не чує і не бачить, не чує і не бачить наш люд, простих чорнобильців, афганців, пенсіонерів, нашу молодь. Тому ми тут всі разом будемо стукати у двері нашої влади».

Немає коментарів:

Дописати коментар