-->

16.02.12

Як шукають «липових» чорнобильців…

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ, 15.02.2012, 11:51
Після гучних акцій, які провели жертви аварії на ЧАЕС, протестуючи проти зазіхань Кабміну на «чорнобильські» пенсії, котрі чиновникам здалися завеликими, в уряді з протестувальниками вирішили розібратися. Зокрема, перевірити чорнобильців і знайти серед них тих, хто нечесним шляхом отримав цей статус. Рішення, хоча й запізніле, та справедливе, адже в народі вже давно пліткують про те, що деякі чорнобильці свої посвідчення отримали за підробленими документами. 

А чи був хлопчик? 

Про початок широкомасштабного полювання на Полтавщині на «псевдочорнобильців» 19 грудня 2011 року сповістила прес-служба КРУ в Полтавській області (тепер Державна фінансова інспекція. — Авт.), розмістивши на своєму сайті оголошення такого змісту (мову оригіналу збережено. — Авт.): 
«Контрольно-ревізійне управління в Полтавській області повідомляє громадськості, що в даний час відповідно до Плану контрольно-ревізійної роботи на 2011 рік, на Полтавщині проводяться ревізії в установах Пенсійного фонду України в Полтавській області щодо правильності призначення пенсій, допомог і компенсацій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та обґрунтованості видачі документів, що слугували підставою для таких призначень. Враховуючи вищезазначене, Управління звертається до громадян з проханням повідомляти про відомі їм факти безпідставного надання фізичним особам статусу постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи. Про наявність зазначеної інформації прохання повідомляти за телефоном 2-58-02». 

Відтоді минуло вже майже два місяці, але результатів і досі не оприлюднили. Кореспондент «ВП» неодноразово цікавився ходом перевірки в ДФІ, але в її прес-службі жодних результатів не повідомили, пояснюючи, що перевірка все ще триває. Згодом посилалися на те, що зібрані дані інспекція має відправити до Києва, і лише після того ЗМІ нададуть інформацію. Проте неофіційні джерела стверджують, що пошук «псевдоліквідаторів» відбувається дуже складно. Декого з липовими документами таки знайшли, але майже у 70% інформація не підтверджується. А неквапливий пошук пояснюють тим, що ревізори взялися за цю справу за командою із столиці. Мовляв, там вирішили під приводом виявлення «липових» ліквідаторів провести психологічну атаку на постраждалих від аварії на ЧАЕС, помстившись за їхні акції, під час яких влада поводилася далеко не кращим чином. 

До пошуку «псевдоліквідаторів» підключилися й правоохоронці. Міліціонери виявилися більш говірливими. Хоч і знайшли «липових» чорнобильців не так багато, та інформацію про них одразу розмістили на сайті УМВС України в Полтавській області. Першим у їхні тенета потрапив 45-річний чоловік із Шишак. Посвідчення чорнобильця він отримав незаконно, — стверджують у міліції. Завдяки липовим документам із 2006 року йому безпідставно нарахували «зайвих» 

150 тис. грн. чорнобильської пенсії. Наступною «здобиччю» правоохоронців стала 57-річна жінка з Решетилівського району, котра, як повідомили в міліції, «ще в 2004 році надала до районного суду підроблені виписки з наказів одного із відкритих акціонерних товариств для підтвердження факту перебування її у зоні відчуження у 1987 році. У ході перевірки правоохоронці з’ясували, що такі документи жінці не виписувалися, а наказ, який зберігається у підшивці ВАТ, не відповідає випискам з нього, які були надані до суду. У подальшому, використавши підроблені документи, жінка отримала статус ліквідатора аварії на ЧАЕС та впродовж 2005—2011 років безпідставно отримувала пільгову пенсію, чим завдала збитків державі на суму 213 тисяч гривень. Наразі правоохоронці розпочали дослідчу перевірку, у ході якої вирішується питання про порушення стосовно «псевдоліквідаторки» двох кримінальних справ — за частиною 4 статті 358 та частиною 3 статті 190 Кримінального кодексу України (підроблення документів та шахрайство). Жінці загрожує до 8 років ув’язнення». Повідомлень про виявлення нових «псевдочорнобильців» міліція на своєму сайті поки що не подавала. 

Що робитимуть із «псевдочорнобильцями»?

Як не крути, а без перевірки пенсійних справ чорнобильців виявити серед них «липових» неможливо. Тож, перевіряли й Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області. Його начальник Валерій Руденко розповів кореспонденту «ВП», що нічого поганого в тому, що ревізори перевіряють управління, не бачить. А от те, що дехто намагається перекласти провину за те, що «псевдоліквідаторам» платять «чорнобильські» пенсії, йому не подобається, адже ревізорам слід боротися з причинами, а не з наслідками. В управлінні ПФ пенсії нараховують за документами, які надає людина. Валерій Руденко пояснив також, що про результат перевірки ДФІ в обласному управлінні ПФ офіційно ще немає даних, адже акта перевірки ревізори на підпис йому не надіслали. З неофіційних джерел йому відомо, що недоліків викрито чимало, але з кожним випадком необхідно розбиратися окремо, бо є справжні «псевдочорнобильці», які обманним шляхом отримали посвідчення, а є й такі, котрі з різних причин сьогодні не можуть довести законність одержання «чорнобильської» пенсії. Насамперед ті, кому посвідчення видавали за документами військових частин або установ, які вже давно ліквідовані. Їхні архіви не збереглися, тож витребувати потрібні довідки дуже складно. 

Валерій Костянтинович не виключає й того, що левову долю провини за виплату пенсій «липовим» чорнобильцям перекладуть на обласне управління ПФ. Так зручніше, але то — хибний шлях. Обласне відділення ПФ до цього не має жодного відношення, — стверджує начальник управління, адже завдання його працівників — нараховувати пенсії згідно з поданими документами. Посвідчення чорнобильцям видавали в райдержадміністраціях, тож там мали й перевіряти документи. Тому саме у райдержадміністрації ревізори й повинні спрямувати свої зусилля. А посилання на те, що люди, котрі видавали «липові» посвідчення, вже давно там не працюють, безпідставні, — переконаний Валерій Руденко. Якщо є бажання, то всіх знайдуть…

— Якщо комусь із чорнобильців і виплачують незаконно пенсію, то це не з вини ПФ, — переконаний Валерій Руденко. — Це — наслідки, а слід шукати причини й тих, хто, порушуючи закон, видавав «липові» документи про перебування у зоні ЧАЕС. 

В управлінні ПФ репресіями не займаються, стверджує його начальник, а прагнуть вести діалог із чорнобильцями. Події під стінами Верховної Ради довели, що з людьми треба поводитися по-людськи, а не звинувачувати у гріхах усіх. За інформацією Валерія Руденка, на Полтавщині ще не анульовано жодного «чорнобильського» посвідчення. Зробити це може лише суд. Тільки після цього лжеліквідаторам припинять виплачувати пенсію, а до того часу ПФ зобов’язаний виплачувати у повному обсязі…

Прокурори, судді, депутати отримують «чорнобильські» пенсії понад 30 тис. грн., а влада це приховує…

У щирість намірів полювання на «псевдочорнобильців» у регіонах багато хто не вірить. А зволікання із оприлюдненням результатів та відсутність інформації бодай про кілька судових справ проти «псевдочорнобильців» лише додає хмизу у багаття. Більше того, серед самих чорнобильців існує думка, що перевірка зачепила лише «низи», а от «псевдочорнобильців» високого рангу й не думали перевіряти. Принаймні, так заявляє депутат Верховної Ради від БЮТ Кирило Куликов. 

«На мої депутатські звернення до Пенсійного фонду і Міністерства соціальної політики про надання списку чорнобильців, котрі отримують за рішенням суду пенсії понад 30 тис. грн., останні відповіли, що в них немає законних підстав розголошувати таку інформацію, посилаючись на конфіденційність інформації, — цитують слова нардепа кореспонденти «Цензор.НЕТ». — Впевнено можу сказати, що до цього списку увійшли багатьом знайомі прізвища прокурорів, суддів, депутатів. Там мало місця для чорнобильців і афганців, на яких нарікає влада. Усього, за даними мого джерела, таких осіб приблизно десять тисяч. Навіть коли не враховувати моральний бік, виплата таких завеликих пенсій цій категорії осіб щороку становить майже 5 мільярдів гривень із Пенсійного фонду…» 

Голова Полтавського обласного громадського об’єднання «Союз Чорнобиль» Віктор Шкурпела теж має власну думку щодо пошуку «псевдочорнобильців» на Полтавщині. За його словами, керівництво об’єднання схвалює цю ініціативу й готове всебічно сприяти ревізорам і «очиститися» від тих, хто незаслужено отримав пільги. Але за час, відколи почали перевірку, ревізори не зверталися до громадських активістів. Віктору Шкурпелі відомо про те, що виявлено всього двох «псевдочорнобильців» — у Решетилівському та Шишацькому районах. Утім, він наполягає на тому, що поки суд не визнає їхні посвідчення недійсними, робити якісь висновки зарано. За його інформацією, начебто є й інші «липові» чорнобильці, але ревізори не поспішають оприлюднювати їхні прізвища…

Отже, пошук «псевдочорнобильців» триває. Чи дізнаються пересічні українці про результати — покаже час. 

2 коментарі:

Воин сказав...

Чернобыльцы !

Обсчитывайте долги по чернобыльским ВЫПЛАТАМ, чтобы было что конкретно предъявлять Государству кроме болтовни.

Это необходимо для официального оформления этих долгов в виде государственного внутреннего долга, который Правительство должно оформить как это сделано предприятиям по НДС, для дальнейшего их погашения.

Долги по НДС Государство погашает предприятиям не только деньгами, но и в виде ценных госбумаг: акций госпредприятий и т.д..

Разве МЫ ХУЖЕ этих предприятий ?

Нет денег в госбюджете для выплаты гарантированных социальных компенсаций, взятых на себя государством, - пусть Правительство оформит их облигациями государственного займа, другими государственными акциями и ценными бумагами, которые можно использовать для оплаты коммунальных платежей, учёбы и т.д..

НЕ ДАЙТЕ ВОРАМ и БАНДИТАМ УКРАСТЬ ВАШИ ДЕНЬГИ.

ОТСТАИВАЙТЕ СВОИ ПРАВА, которые Вы имеете по Закону, ведь согласно статьи 1 Конституции Украины наше государство социальное и правовое.

И именно от Вашей личной жизненной позиции это зависит.

Проект "Собор" (ищите в Интернете), который реализуется ВЧНП преследует и эту цель.

Воин сказав...

«Собор»: Всеукраїнська Чорнобильська Народна Партія
«За добробут та соціальний захист народу» (ВЧНП)

Приложение 3. Инвалиды Чернобыля. Компенсация за инвалидность

1.Шаги:
- получение информации для расчёта задолженности по компенсации за инвалидность;
- расчёт задолженности компенсации за инвалидность за весь период до 01.01.2012 года;
- заявление в местное Управление Минтруда и СЗН о выплате данной задолженности;
- получение ответа от местного Управления Минтруда и СЗН;
- обращение к Президенту Украины об обеспечении выплаты задолженности по компенсации за инвалидность и созыве “Собора”;
- обращение в ВЧНП через местную организацию Партии о созыве “Собора” и предъявлении ресурсов и механизма для выплаты задолженности по компенсации за инвалидность

2.Примерная, но не обязательная, Форма Заявления о предоставлении информации для расчёта задолженности по компенсации за инвалидность:


Управлінню ПСЗН в ____________районі м.Києва
(назва району)
від інваліда Чорнобиля-учасника ЛНА на ЧАЕС_______________________________
(повне П.І.Б.)
проживаючого за адресою:________________________________
(поштова адреса)
тел.: __________
Чорнобильске Посвідчення ____ № _________

ЗАЯВА
Про надання інформації щодо одноразової компенсації по інвалідності

Я, ________________________, __________р.н., є
(П.І.Б.) (рік народження)
інвалідом Чорнобиля ____ групи, категорія
(група інвалідності)
______, з ________ року, учасником ЛНА на ЧАЕС.
(категорія) (дата)

Прошу надати мені інформацію про:
- суму одноразової компенсації за інвалідность внаслідок Чорнобильської катастрофи, яка була мені виплачена, відповідно до статті 48 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”;
- дату, коли вона була призначена;
- розмір мінімальної заробітної плати на час, коли мені була призначена ця компенсація;
- помісячно з дня призначення мені цієї компенсації до 01.01.2012 року розмір індексу інфляції
__________/_________/ ___________року
(підпис) (ініціали ПІБ) (дата)

3.После получения данных из местного Управления Минтруда сделать самостоятельно расчёт задолженности как разницу между размером компенсации по инвалидности, которую должны выплатить по статье 48 вышеуказанного Закона и размером выплаченной компенсацией, с учётом индекса инфляции за весь период просрочки до 01.01.2012 года и 3% годовых за каждый год просрочки, согласно статьи 625 Гражданского Кодекса Украины.

Выписка из статьи 48 вышеуказанного Закона:
«Одноразова компенсація учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, та сім'ям, які втратили годувальника із числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та смерть яких пов'язана з Чорнобильською катастрофою, виплачується в таких розмірах:
- інвалідам І групи - 60 мінімальних заробітних плат;
- інвалідам ІІ групи - 45 мінімальних заробітних плат;
- інвалідам ІІ І групи - 30 мінімальних заробітних плат;
- дітям-інвалідам - 10 мінімальних заробітних плат;
- сім’ям, які втратили годувальника - 60 мінімальних заробітних плат;
- батькам померлого - 30 мінімальних заробітних плат.

У разі встановлення інвалідності вищої групи інвалідам виплачується різниця у компенсаціях.

Виплата здійснюється з мінімальної заробітної плати, яка склалася на момент встановлення інвалідності чи втрати годувальника.

Дописати коментар