-->

20.02.14

НЕЦУ: Європейські банки припиняють фінансувати режим Януковича

Європейський Інвестиційний Банк (ЄІБ) оголосив про припинення своєї діяльності в Україні. Натомість Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) продовжує співпрацю та заявив, що «фокусуватиметься на роботі із приватним сектором».

Національний екологічний центр України (НЕЦУ) вимагає від ЄБРР повного призупинення фінансових операцій в країні, зважаючи на тісні зв’язки між представниками бізнес-сектору та влади, дії якої спричинили безпрецедентне у новітній історії України криваве протистояння.

Японська сторона очікує остаточного завершення всіх 707 узгоджених проектів, які профінансувала. Серед них більше 600 – це енергозбереження в закладах освіти та охорони здоров’я. Офіційне Токіо може вимагати повернення коштів як таких, що не були використані за цільовим призначенням, якщо український уряд не виконає зобов’язання, – стверджують у Національному екологічному центрі України.

«Ми високо цінуємо таку рішучу позицію ЄІБ, коментує Ірина Головко, координатор проектів CEE Bankwatch Network, мережі НУО, що стежить за діяльністю банків розвитку. Це та позиція, яку ми б хотіли бачити і у інших міжнародних фінансових організацій, які співпрацюють з урядом України, адже жодна копійка донорських чи кредитних європейських грошей не має права потрапити на фінансування тих силових методів, які сьогодні застосовуються в Україні проти своїх громадян».

Водночас ЄБРР зробив значно стриманішу заяву. Банк не припиняє свою роботу в Україні, проте уже протягом останніх трьох тижнів фокусується на роботі із приватними, а не державними компаніями.

НЕЦУ разом із європейськими колегами із CEE Bankwatch Network звернулися до президента ЄБРР із листом, закликаючи до рішучих санкцій з боку банку.

Текст листа:

Appeal to the EBRD to freeze Ukrainian projects until government allows for a peaceful resolution of the current crisis in the country

Більше інформації ви можете дізнатися за наступними контактами:
Електронна пошта: iryna@bankwatch.org, urbik@necu.org.ua
Skype: iryna.holovko, urbiku

Джерело : НЕЦУ
 

Немає коментарів:

Дописати коментар