-->

25.04.14

Чорнобильці зустрілися з керівництвом Закарпаття

У зустрічі взяли участь голова обласної організації "Союз Чорнобиль України" Василь Угрин та представники громадських організацій, що опікуються проблемами громадян краю, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, керівники структурних підрозділів Закарпатської ОДА, зокрема, головного управління праці та соціального захисту населення та головного управління охорони здоров’я.


Захід розпочався з хвилини мовчання за жертвами Чорнобильської катастрофи та тими, хто героїчно виконав свою місію.

У ході зустрічі порушувалися актуальні питання щодо придбання та забезпечення лікарськими засобами краян, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, значне підняття цін на медпрепарати в аптеках, які реалізують ліки чорнобильцям, відсутність пільгових послуг на протезування та коштів на амбулаторне лікування, оздоровлення чорнобильців у місцевих санаторно-курортних базах Закарпаття. Також зазначалося, що нині гостро стоїть питання про недостатність ліжок-місць для чорнобильців в обласному госпіталі інвалідів війни та ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

Керівництво області запевнило присутніх, що влада контролює заходи щодо посилення соціальної підтримки чорнобильців. Зокрема, при затвердженні місцевих бюджетів передбачаються кошти для придбання санаторно-курортних путівок для цієї категорії громадян та надання їм матеріальної допомоги.

Як поінформував директор департаменту соціального захисту населення ОДА Віктор Мацола, цьогоріч кошторисні призначення на соціальний захист чорнобильців для Закарпатської області затверджено в розмірі 5,9 млн. грн., з яких вже використано 1,1 млн. грн. Забезпечено надання даній категорії громадян близько 20 видів пільг і компенсацій. Заборгованості за соціальними виплатами немає. Чиновник запевнив, що у поточному році заплановано надати матеріальні допомоги сім’ям учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, багатодітним сім’ям, сім’ям інвалідів, важкохворим та сім’ям, які втратили годувальника з числа постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Василь Угрин підкреслив, що чорнобильці області налаштовані на тісну й конструктивну співпрацю з владою задля вирішення найболючіших проблемних питань.

По завершенню, на площі Дружби народів відбувся мітинг-реквієм з нагоди річниці Чорнобильскої трагедії. Керівники області разом з громадськістю вшанували пам'ять про жертв найбільшої техногенної катастрофи в історії людства, священики різних конфесій провели панахиду за загиблими у Чорнобильській трагедії.

Довідково: Нині в області проживають близько 5 тис. громадян, які мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. З них 2,5 тисячі – учасники ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, 290 – інваліди внаслідок аварії на ЧАЕС (середній розмір пенсії – 2 100 гривень), близько тисячі постраждалих дітей.

За матеріалами управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА: http://karpatnews.in.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар