-->

14.05.14

Маємо справу з двома божевільними: один — у Москві, друга — в Києві

Головним завданням Росії на короткострокову перспективу є зрив президентських виборів в Україні. Для цього Кремль збурює південь і схід, посилюючи водночас політичний та дипломатичний тиск. Мовляв, як можна проводити вибори за такої нестабільності?

Для України ж проведення виборів і обрання повноцінного президента держави є абсолютним пріоритетом. Олександр Турчинов — цей справжній подарунок Путіну — засвідчив свою цілковиту неспроможність виконувати обов'язки глави держави. На совісті некомпетентної й нерішучої тимчасової влади смерті українських патріотів і втрата кон­тролю над значними територіями. Новий легітимний президент конче потрібен також і з точки зору проведення нормального діалогу із Заходом, зараз це дуже важливо. Зрештою, зрив виборів стане підтвердженням улюбленої тези Кремля про те, що українці неспроможні господарювати у своїй державі або не заслуговують на неї.

Якщо вибори відбудуться, то переможе Петро Порошенко. Це підтверджують усі соціологічні опитування. Згідно з останніми, проведеними центром Разумкова, його оберуть 48% виборців, які візьмуть участь у голосуванні. Тимошенко — 14%. У другому турі результат буде відповідно 47% та 12% на користь Порошенка. У керівниці "Батьківщини" і кандидатки від нинішньої влади немає навіть теоретичних шансів на перемогу.

Можливості Росії зірвати вибори буде значно зменшено за двох умов. Перша: якщо Порошенка оберуть президентом 25 травня. Для цього йому треба отримати понад 50% голосів. Друга: у разі, якщо лідер перегонів не набере в першому турі абсолютної більшості голосів, але з виборів зніметься Тимошенко. Адже вона в будь-якому разі перемогти не може, тому жодних раціональних, в інтересах України мотивів продовжувати кампанію не матиме.

Мотив може бути лише один — змова з Путіним, якому продовження виборчої кампанії конче необхідне. Адже тоді у Кремля з'являються додаткові три тижні на досягнення його мети.

Тому в разі відмови Тимошенко знятися з другого туру виборів вона гратиме винятково на інтереси Москви і проти України.

Остання діяльність Юлії Володимирівни відповідні підозри лише зміцнює. На руку Кремлю — сама її участь у виборах. Цим Тимошенко поховала ідею висунення єдиного кандидата від демократичних сил і гарантованого обрання глави держави 25 травня. Були дивні вояжі до сепаратистів у Донецьк, які не могли відбутися без дозволу Кремля. Потім — похвала продажній одеській міліції, що допомагала бойовикам у протистоянні з українськими патріотами. Саме Тимошенко принесла у виборчу кампанію давні брудні технології, спрямовані на розкол демократичного табору — це також однозначно антиукраїнська справа.

Багатьом лідерка "Батьківщини" здається зараз абсолютно неадекватною. Проте ця неадекватність може мати просте пояснення: робота на Кремль. Тепер Тимошенко заявляє про нову революцію, яку влаштує в разі програшу на виборах. Звісно, за сприяння Путіна вона може спробувати організувати щось подібне до подій на Донбасі. Та не за допомогою українців, які остаточно з'ясували, хто насправді Тимошенко. Її нинішній рейтинг та відсутність шансів на президентство це доводять.

Найкраще для всіх буде, якщо вибори закінчаться 25 травня. Тоді уникнемо продовження небезпечного експе­рименту з двома божевільними: одного — у Кремлі та другої — в Києві.

Автор: Анатолій МАРЦИНОВСЬКИЙ

Немає коментарів:

Дописати коментар