-->

02.06.14

Щоб документи здати, треба поспішати

Цьогорічна вступна кампанія буде коротшою

Міністерство освіти затвердило зміни до умов прийому у вузи. Вступна кампанія цього року розпочнеться 11 липня і триватиме до 12-ї години ранку 1 серпня. (У попередні роки вступний процес тривав з 1 по 31 липня).

Цьогорічне відтермінування пов’язане з подіями на сході України, де місцеві вступники, найвірогідніше, здаватимуть ЗНО під час додаткової сесії, яка триватиме з 1 по 15 липня. Незважаючи на відтермінування дати вступного процесу, Міносвіти не подовжуватиме терміну прийому документів. 

Прийом документів від абітурієнтів, які вступатимуть до вузів і мають проходити співбесіду (іноземці, чорнобильці-медалісти), закінчиться 24 липня. Співбесіди та вступні іспити у вищих навчальних закладах триватимуть з 25 липня по 1 серпня. Абітурієнти, які здаватимуть творчі конкурси мають встигнути подати документи до 24 липня. Ці конкурси проводитимуть у кілька сесій з 21 липня по 1 серпня. Прийом заяв та документів від вступників, які хочуть навчатися в коледжах або училищах, закінчується 24 липня. Вступні екзамени проводитимуть з 25 липня по 1 серпня.

Рейтингові списки вступників, рекомендованих до зарахування на бюджет, вузи мають вивісити не пізніше 12-ї години дня 2 серпня. Так звана перша хвиля зарахувань завершиться о 18-й годині 4 серпня. Оновлений список рекомендованих до зарахування стане відомий не пізніше 12-ї години дня 5 серпня. Результати другої хвилі вивісять о шостій годині вечора 7 серпня. Оновлений список – не пізніше 12-ї години 8 серпня. Третя хвиля зарахувань закінчиться о 18-й годині 10 серпня.

Зарахування вступників коледжів та вишів на денну форму бюджетного навчання відбудеться не пізніше третьої години дня 11 серпня. Зарахування на платне навчання — не пізніше 18 серпня.

Як і минулого року, абітурієнти зможуть подати заяву про участь у конкурсному відборі до вузу як у паперовій, так і в електронній формі. Традиційну паперову заяву вступник має подати особисто. Також абітурієнт може подати заяви не більше, ніж до п’яти вищих нав­чальних закладів та не більше, ніж на три спеціальності у кожному з вузів.

Абітурієнти зможуть скористатися сертифікатами зовнішнього незалежного оцінювання 2008-2013-х років. Цьогорічною інновацією є зменшення “ваги” шкільного атестата при вступі до вузу. Максимальний бал атестата про повну загальну середню освіту - 60 балів, замість минулорічних 200 балів.

Додаткові бали – від 30 до 50 – при вступі отримають абітурієнти, які є:

- призерами IV етапу Все­українських учнівських олімпіад;

- переможцями III етапу Всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт уч­нів-членів Малої академії наук.

Богдан СТЕЛЬМАХОВИЧ, відповідальний секретар приймальної комісії ЛНУ імені Івана Франка 

Уже давно йшлося про те, що потрібно скоротити терміни прийому документів і не розтягувати цей процес на місяць. Ми очікуємо значного напливу заяв від вступників зі сходу України, однак, припускаю, що черг не буде, оскільки все більше абітурієнтів обирають форму он-лайн-реєстрації документів. Минулоріч, до прикладу, близько третини заяв формували он-лайн.

Немає коментарів:

Дописати коментар