-->

29.07.14

Голова Профспілки про ситуацію у зоні відчуження

Голова Атомпрофспілки Валерій Матов про ситуацію у чорнобильській зоні відчуження

На останньому засідання колегії Міністерства екології та природних ресурсів України більшістю голосів членів колегії Мінприроди стан організації робіт адміністрацією зони відчуження було визнано незадовільним. Серед трьох членів колегії, хто голосував проти такого рішення, був Голова Атомпрофспілки Валерій Матов, який також виступив на засіданні та висвітлив основні причини, що призвели до «незадовільного» виконання підприємствами робіт у чорнобильській зоні відчуження.
«Протягом тривалого періоду – вже більш як п'ять років, відбувається хронічне недофінансування з державного бюджету чорнобильських державних програм. Незважаючи на обґрунтовані пропозиції та запити щодо виділення необхідних бюджетних коштів, фінансування цих програм щорічно «урізається» на 10-20 відсотків. Як наслідок, відтерміновується, а то й не вкладається у терміни реалізація програм.

Так було 2012-го року, повторилося торік, очевидно, й цього року буде зменшено фінансування, - зазначив Валерій Матов. – Урядовці не хочуть зрозуміти, що ситуація в зоні відчуження виняткова. Підприємства зони відчуження виняткові, на них не можна «економити», і тут особливо важливим є соціальний аспект.

Профспілковими фахівцями було підготовлено два законопроекти щодо необхідності внесення змін до пенсійного законодавства у частині вирішення для працівників Чорнобильської атомної електростанції і підприємств зони відчуження питання доставки пенсій на пільгових умовах за Списком № 1 до досягнення пенсійного віку. У червні цього року (13 червня 2014 року) за допомогою народного депутата Миколи Рудьковського та профільного комітету ми зареєстрували другий законопроект (проект Закону «Про внесення змін до розділу ХV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (щодо виплати пенсій особам, які брали участь у роботах на території зони відчуження). Проект Закону України «Про внесення змін …» розроблено фахівцями Атомпрофспілки та ДСП ЧАЕС – Ред.). Поки що відбувається обговорення законопроекту, розгляд його у комітетах ВР.

Протягом 5 років ми намагаємося привернути увагу й до іншого чорнобильського питання – постанови Кабінету Міністрів України № 831, прийняту Урядом 2008 року, що регулює життєдіяльність підприємств зони відчуження. За нашої ініціативи дію постанови декілька разів подовжували, остання пролонгація – до кінця 2014 року. І сьогодні нами направлені відповідні звернення до Кабінету Міністрів України, до Міністерства соціальної політики і низки інших міністерств. Поки що відповіді немає. Відповідне рішення було прийнято IV Пленумом, який відбувся 20 червня цього року. Про необхідність вирішення цього питання говорив на профспілковому Пленумі і Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Володимир Холоша у своєму виступі в частині проблемних питань, які не дають змоги системно працювати і вирішувати державні завдання у зоні відчуження.

Користуючись нагодою, під час колегії я повторно вручив міністру екології та природних ресурсів Андрію Мохнику підготовленого фахівцями Атомпрофспілки листа з відповідними пропозиціями. На жаль, урядовець вважає задоволення профспілкового клопотання та вирішення питання «поки що не на часі».

Але ж згадана урядова постанова надзвичайно важливий для працівників зони відчуження нормативний документ, який регулює питання Списку № 1 – порядок нарахування пільгових пенсій для більшості осіб, які працюють у зоні відчуження, питання організації лікувально-профілактичного харчування працівників, організації проживання персоналу, який працює в зоні відчуження вахтовим методом, надання працівникам безкоштовного житла тощо. Якщо дію цієї постанови не продовжити найближчим часом (поки формується бюджетний запит на наступний рік), практично з 1 січня наступного року припиниться їх фінансування і, як наслідок, за цим відбудеться стагнація чорнобильських робіт».

Прес-центр Атомпрофспілки

Немає коментарів:

Дописати коментар