-->

18.08.14

«Чорнобильський спецкомбінат» готується до проведення акції

Ситуація на Державному спеціалізованому підприємстві «Чорнобильський спецкомбінат» стає дедалі критичнішою. Цьогорічний бюджет установи складає близько 200 млн грн. Це – і фонд заробітної плати, і витрати на газ, паливно-мастильні матеріали, пальне для техніки, опалення житлових і адмінбудівель та інше. Колектив же спецкомбінату чималенький – більш як 2 тисячі 400 осіб, котрі з’їхалися сюди майже з усіх куточків України. Працюють здебільшого вахтовим методом (15 днів роботи і стільки ж відпочинку, або ж за схемою: 4 і 3).

Нещодавно керівництво підприємства повідомило, що невдовзі слід очікувати погіршення матеріального становища, оскільки на кругленьку суму урізано фінансування. А відтак у четвертому кварталі жодним чином не доводиться розраховувати не те що на преміальні, а й навіть на добові, які становлять істотний доважок до заробітку. Про такі сумні перспективи повідав голова первинної профспілкової організації НПГУ Державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильський спецкомбінат» Леонід Шатурський.

«Найприкрішим у цій ситуації є те, - бідкається він, - що навіть якщо не виплачуватимуть добові та премії, грошей до кінця року однаково не вистачить. Тож потрібно буде закривати їдальні підприємства, бо де ж узяти кошти для закупівлі продуктів?»

Натомість у Міністерстві екології та природних ресурсів України, якому підпорядкований спецкомбінат, нині переймаються іншими проблемами: звідти надходять вісті про наміри «у стислі строки завершити роботу зі створення на базі зони відчуження Чорнобильського біосферного заповідника». За словами міністра Андрія Мохника, до зазначеного заповідника увійде близько 230 тис. га із зони відчуження. Ця ініціатива підкріплюється нібито вимогою Євросоюзу про збільшення заповідних територій України з нинішніх шести відсотків до п’ятнадцяти. Цікаво, а чи знають у Брюсселі, цитаделі ЄС, які саме землі планується ввести до заповідного фонду?

«На тій площі близько тисячі несанкціонованих захоронень радіоактивних відходів, - з неприхованим болем та гіркотою розповідає Леонід Шатурський, який про Чорнобильську зону знає не з чиїхось слів – як-не-як, а вже дванадцять років там працює. Щиро дивується: - Хіба можна там облаштовувати заповідники?»

Схоже, незабаром настане черга дивуватися і високопосадовцям, бо трудовий колектив Державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильський спецкомбінат» має вельми серйозний намір у двадцятих числах серпня пікетувати будівлю Кабінету міністрів. Є попередня домовленість, що акцію підтримають і працівники підрозділів ЧАЕС.

Немає коментарів:

Дописати коментар