-->

07.08.14

Які медпрепарати не варто купувати через завищені ціни (список)

Після відкриття конвертів на тендерних торгах Міністерство охорони здоров’я виявилося, що ціни на ліки були необґрунтовано завищені фармацевтичними компаніями. 

Так, наприклад, ціни на препарати з дитячої онкології були завищеними на 40%-60%, по деяким позиціям, як, наприклад, дитячий гемодіаліз, ціни були завищеними до 300%. 

Пацієнтські організації закликали фармацевтичні компанії не займатися “мародерством” та знизити ціни до рівня 2013 року. «Замість того, щоб піти на поступки та продати Україні ліки за так званою «соціальною» ціною, фармацевтичні компанії вирішили нажитися на нашому горі та війні і підняли ціни на деякі препарати до 300%, продаючи пігулки за ціною золота – розповів Дмитро Шерембей, голова БФ «Пацієнти України». – Це неприпустимо, щоб тисячі українських пацієнтів померли через жадібність фармацевтичних бізнесменів, тому ми боротимемося за зниження цін на ліки в Україні до хоча б середніх по регіону». 

Наші гроші зауважує: щороку МОЗ України закуповує на державних торгах ліки для лікування смертельних хвороб за 18 лікувальними програмами. Серед них такі хвороби, як онкологія, гепатит, туберкульоз, гемофілія, муковісцидоз, ВІЛ/СНІД та інші. Закладений бюджетний дефіцит на видатки медицини, а також збільшення курсу долара та євро, а потім ще й додаткове збільшення цін на ліки фармацевтичними компаніями не залишають хворим українцям жодного шансу на життя. 

Ціни, заявлені більшістю учасників торгів, є необґрунтованими для України. «Ми порівняли ціни на ті ж самі препарати в сусідніх країнах, таких як Молдова, Болгарія, Чехія. Там аналогічні препарати у десятки разів дешевші, – стверджує Олена Щербан, юрист «Центру протидії корупції». – Таке значне перевищення цін є підставою для звернення в Антимонопольний комітет щодо можливої змови фармацевтичних компаній та імітації конкуренції заради надприбутків», – додала вона. 

Нагадаємо, що у квітні БФ «Пацієнти України» ініціювали круглий стіл та закликали фармацевтичні компанії, враховуючи ситуацію в країні, піти на поступки державі та пацієнтам, і “заморозити” ціни на свою продукцію. Однак більшість компаній не лише підняли ціни до рівня інфляції, а ще й додатково збільшили ціну в кілька разів. Щоб привернути увагу світової спільноти до такої кричущої несправедливості, українські активісти звернулися з відкритими листами до всіх центральних офісів фармацевтичних компаній із закликом вплинути на їх українські представництва та переглянути ціну. Вони також записали відео-звернення батьків дітей, хворих на онкозахворювання та ниркову недостатність та пацієнтів із закликом не вбивати їх такою ціновою політикою. Копії цих листів були також надіслані до всіх міжнародних організацій із захисту прав пацієнтів, ООН, ВООЗ та інших. 

"Закупівлі препаратів для ВІЛ-позитивних українців показали, що фармацевтичні компанії можуть знизити ціни на препарати? – стверджує Володимир Жовтяк, Голова Координаційної ради ВБО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД». – Але вони зробили це лише в сфері, де є потужна пацієнтська спільнота, і де вони розуміли, що ми їх контролюватимемо. Ті ж самі компанії, але з препаратами для українців з іншими захворюваннями, та навіть дітей, вийшли на торги з дуже завищеними цінами. Але ми не можемо стояти осторонь і будемо боротися за зниження цін для всіх пацієнтів України», – додав він. 

Як стало відомо, 4 серпня Міністерство охорони здоров’я оголосило про скасування тендерів, де ціни на препарати були завищеними. 



Немає коментарів:

Дописати коментар