-->

01.08.14

На Донбас запрошують туристів: за сувенір - осколок гранати

Кіровоградські ЗМІ неодноразово розповідали про так званий чорнобильський туризм. За відносно невеликі гроші бажаючі на наданому турфірмою мікроавтобусі без проблем проїжджають КПП «Дитятки» - і опиняються в зоні відчуження ЧАЕС.

Журналістам «чорнобильські тури» пропонуються, як правило, у квітні - напередодні чергової річниці потужного вибуху на 4-му блоці чи не найнадійнішої в СРСР Чорнобильської атомної станції - «ударної комсомольської будови».

У 2014-му році 26 квітня в Україні відзначили скромно. На те були вагомі причини: відторгнення Криму і Севастополя, протестні акції на Донбасі, у Придніпров'ї і на Слобожанщині.
Цими спекотними липневими днями туристи-екстремали отримали нарешті своєрідну компенсацію. У Донецьку і в довколишніх до обласного центру селищах стали зазивати народ на екскурсії... до звільнених українськими військовими та Національною гвардією міст на сході країни. Вартість турів коливається від однієї тисячі гривень до восьми тисяч. Мінімальний пакет послуг: двогодинна екскурсія по Слов'янську з прогулянками біля зруйнованих житлових будинків, шкіл та дитсадочків, із «зануренням» у вириті місцевими ополченцями окопи. Більш дорогі варіанти включають перебування екскурсантів у безпосередній близькості від боїв української армії з терористами-найманцями. 

Аби туристи-екстремали не подумали про організаторів нічого поганого, кожному з них видається повний комплект захисного обмундирування. Вартість проїзду до Попасної, Дебальцева, Краматорська, Авдіївки (список звільнених міст постійно поповнюється) оплачується екскурсантами окремо. Єдина незручність: можливі ускладнення на блокпостах - як українських, так і ДНРівських. 

В якості бонусів - крім живописних оповідань гіда про подробиці боїв на кожному з оборонних об'єктів і про бойові операції в цілому - бажаючі можуть взяти з собою на пам'ять осколки від снарядів, шматочки патронів і гільз. Журналіст «Гречки» поспішає застерегти іногородніх: при виїзді з Донбасу у Дніпропетровську та Харківську області туристів, особливо чоловічої статі, чекає грунтовний «шмон». В ході якого вилучаються всі до єдиного боєприпаси (патрони теж відносяться до «забороненого вантажу»).

Мої донецькі колеги запевняють: від охочих побувати на ще не охололих від битв землях пролетарського краю просто-таки відбою немає. У тому числі і від іноземців.

Журналіст «Гречки» не зволікаючи спробував записатися на екстремальну екскурсію. На жаль, зазначені у рекламних банерах номери телефонів не відповідали; а емоційно розмовляти з автовідповідачем у теперішню спеку чомусь не кортіло.

Згадалися регулярні підйоми на Малахов курган, що на Корабельній стороні міста-героя Севастополя. На місці запеклих боїв російської армії у 1854-1855 роках та радянської армії у 1942 році відповідно з англо-французькими і німецько-фашистськими загарбниками донині лежить сила-силенна всіляких «залізяк». Ще більше приховані під шарами землі. Поспішаю заявити: значення даної тактично важливої висоти я аніскільки не прирівнюю до значення гори Карачун поблизу Слов'янська або до значення Саур-Могили, що в безпосередній близькості від українсько-російського кордону. 

Якщо вже згадав про «новопридбання» Російської Федерації - повідомлю свіжу звістку з канцелярії Президента України. Виявляється, там готують пакет документів для звільнення від російських агресорів окупованого Криму. Про це в середу повідомив заступник глави Адміністрації Президента Валерій Чалий.

«Кримське питання стоїть на порядку денному і офіційна позиція України - Крим був, є і буде українським. Це займе час, але ми зараз працюємо над юридичним пакетом, який дозволить в майбутньому це рішення», - заявив пан Чалий. За його словами, Україна не збирається відсувати проблему Криму на задній план. "Ми вважаємо, що нормалізація відносин і України з Росією в майбутньому, і Європейського Союзу з Росією неможлива без припинення незаконної анексії Криму", - підкреслив заступник глави АП.

Доречно в цьому зв'язку нагадати: американський політик Джон Теффт, який ось-ось прибуде до Білокам'яної в ранзі Надзвичайного і Повноважного Посла США у РФ, заявив, що Сполучені Штати ніколи не приймуть анексії Росією Криму і не зможуть ігнорувати роль Росії в українській кризі.

Олег БАЗАК
Докладніше  gre4ka.info

Немає коментарів:

Дописати коментар