-->

08.08.14

Давайте у суботу cкажемо Раді – негайно ухвалюй закон про люстрацію (відео)

Більшість з нас усвідомлює, щоб без люстрації нічого не вийде. Ми не очистимо Донбас від агентів Путіна, бандюків та корупціонерів, поки не очистимо від них Київ. І Львів. І Одесу. І Миколаїв. І Чернігів. І всі інші українські міста.

Система Януковича, яка побудована з сотень тисяч міліціонерів, прокурорів, суддів, есбеушників, генералів Генштабу, посадовців міністерств, агенцій та служб – вона не утікла з ним в Ростов. Вона залишилася і домовляється з новими керівниками країни про збереження.
Скільки треба звернень до Петра Порошенка, щоб він забрав у Сергія Ківалова право представляти Україну у Венеціанській комісії? Скільки треба нагадувань про необхідність прибрати з управління Збройними Силами таких як Олександр Шутов? Скільки будуть залишатися прокурорами такі як Наталія Сьома?

Більшість в Раді досі не спромоглася створити Люстраційний комітет і не розглянула жоден з чотирьох варіантів закону про люстрацію. Діючий уряд навіть не написав законопроект, хоча такий Закон значиться першим в його програмі дій. Як ухвалили ще в лютому.

Громадські активісти, правники разом з реальними прихильниками люстрації в Раді написали спільний проект закону. Він називається "Про очищення влади". Документ передбачає перевірку кожного судді, прокурора, міліціонера, есбеушника та посадовця включно з керівниками Міноборони та Генштабу. Із оприлюдненням інформації про початок кожної перевірки так, щоб громадяни могли поділитися з комісіями важливими фактами про тих, кого перевірятимуть. Із творенням наглядових комісій, куди мають обов'язково включатися журналісти та громадські активісти. Із вимогою автоматично видати вовчий квиток усім, хто не зможе пояснити майно своєї родини; хто був помічений в підтримці зазіхань на нашу територіальну цілісність; хто сидів на керівних посадах під час розстрілу Майдану; хто в минулому був пов'язаний з КДБ; хто вийшов з керівних комітетів Компартій та комсомолу (тут весь текст ).

У цього закону є одна добра особливість. Нам вдалося домовитися з лідерами "Батьківщини", "Свободи", "УДАРу" про те, що вони разом виступили співавторами закону. Гра "в моєї фракції є свій закон про люстрацію" закінчена. Віталій Кличко як мер Києва та Павло Петренко як міністр юстиції цього тижня спеціально заявили про підтримку закону "Про очищення влади".

Тепер – найголовніше. Ця Рада має ухвалити закон про люстрацію вже у вівторок. Для цього є всі умови.

Окрім однієї – тиску вулиці. Всі відставки корупціонерів, яких ми домоглися після Майдану – починаючи із заміни керівництва Вищого господарського суду до вигнання керівників міліції областей – сталися виключно ЗАВДЯКИ ВУЛИЧНИМ ДІЯМ ГРОМАДЯН.

Тому завтра уклінно прошу кожного – давайте зустрінемося о 12:00 годині під Верховною Радою. Ми маємо показати депутатам, що справді вся Україна вимагає ухвалення закону "Про очищення влади". Тоді буде набагато більше шансів про його ухвалення. Якщо Ви не на фронті чи в госпіталі, будь ласка, – о 12:00 під парламентом.



Єгор Соболєв
Ініціатива "Воля"

Немає коментарів:

Дописати коментар