-->

21.09.14

Обіцяного три роки чекають, або чорнобильці шукають правду

Без законного житла лишаються ошукані чорнобильці м. Чернігова, яким ще у 2012 році дали надію на отримання власних квартир, але вже два роки поспіль нахабно водять за чуприну. При цьому, майже п’ять мільйонів гривень з державного бюджету осіли в кишенях місцевих можновладців. Люди шукають правди і підтримки у депутатів Верховної Ради України.

5 листопада 2012 року між Чернігівською міською радою та ПАТ «БК «Домобудівник» було підписано договір куплі-продажу майнових прав на 18 соціальних квартир. Ця угода укладалася в рамках Державної програми «Забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», і здійснювалася виключно за рахунок бюджету країни.

Відповідно до умов цього договору запланований термін завершення будівництва – четвертий квартал 2012 року. Передача об’єкта нерухомості покупцю мала бути проведена не пізніше 90 календарних днів з дня введення об’єкта в експлуатацію, а ціна майнових прав становила 5 276 255,40 грн.

29 грудня 2012 року Чернігівська міська рада на рахунок ПАТ «БК «Домобудівник» перераховала 4 750 175,00 грн.

Як відомо, на той час чернігівський будівельний гігант уже був по вуха в боргах. Однак міський голова Олександр Соколов навмисне закрив очі на перевірки, передбачені законодавством при укладенні подібних договорів. По-перше, не було проведено огляду фінансового стану підприємства. Крім того, можновладці проігнорували експертну оцінку забудови, оскільки замість встановлених законодавством 75% будівельної готовності споруди, документ підписали при наявних 25%. Про що свідчать факти перевірки прокуратури.

Станом на 17 вересня 2014 року об’єкт в експлуатацію не здано, будівництво не завершено (зведено шість із дев’яти передбачених проектом поверхів), а кошти, які перерахувала міська рада на рахунок будівельної компанії, - пішли в небуття.

В результаті перевірки слідчий відділ Чернігівського МВ УМВС України в Чернігівській області в цій справі виявив ознаки злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, а дані матеріали внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Було встановлено, що службові особи Чернігівської міської ради з метою заволодіння бюджетними коштами вступили в злочинну змову з ПАТ «БК «Домобудівник», внаслідок чого державному бюджету було завдано збитків на суму 4 750 175 грн. Однак, слідство, на думку заявників, з невідомих причин затягується, а особи, винні в його скоєнні, – не притягнуті до кримінальної відповідальності.

Депутати з фракції «Батьківщина» у Верховній Раді отримали від ошуканих чернігівців звернення з закликом розібратися в цій ситуації й зрушити справу з мертвої точки, в якій її небезпідставно тримає міський голова. «Ми направили депутатське звернення міністру внутрішніх справ України Арсену Авакову з проханням перевірити обставини цієї справи та вжити всіх заходів для належного захисту прав та законних інтересів громадян», - прокоментував Валерій Дубіль.


Немає коментарів:

Дописати коментар