-->

28.09.14

Чому досі не вирішились проблеми чорнобильців?

В нашій країні сьогодні нараховується близько 2 млн. 300 тис. громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. В законодавстві України є дуже важливий для чорнобильців та суспільства Закон «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», який регулює соціальний захист учасників ліквідації аварії і постраждалих від Чорнобильської катастрофи.

На жаль, існує ряд болючих проблем щодо чорнобильців, вирішення яких находяться в площині соціального захисту та пенсійного забезпечення. Високі державні структури, які були при владі в різні роки , зміна яких відбувається частіше, ніж виконання соціальних обіцянок,
давали письмові та усні обіцянки щодо вирішень цих проблем, але вони залишаються невирішеними і до сьогодні.

Страждають від бездіяльності влади і ті чорнобильці, що проживають у Київській області, а їх налічується близько 40 тисяч. Достукатись до влади вони намагались різними способами. У 2012 році близько сотні чорнобильців у місті Сквира Київської почали голодування на знак протесту через те, що місцевий пенсійний фонд допустив порушення у процесі перерахунку пенсій, внаслідок чого виплати скоротились у 2 рази. Крім того, людей почали позбавляти статусу ліквідатора.

Проблеми до цих пір залишаються невирішеними. Обіцянки депутатів так і залишились обіцянками. Жоден з них не зайнявся вирішенням проблем такої незахищеної групи населення як чорнобильці.

Депутат Руслан Сольвар у своєму інтерв’ю до видання «Деньги» щодо забезпечення незахищених груп населення, у тому числі й чорнобильців, відповів так: «Ну нет в бюджете этих денег. Так зачем обманывать людей? Сначала надо придумать, как наполнить бюджет, а только потом уже повышать социальные стандарты». Таким чином, сподіватись на краще, схоже, чорнобильцям не варто. Відповіді можновладців завжди закінчуються висловлюваннями про порожній бюджет. А куди ж витрачаються ті кошти, що ми сплачуємо державі у вигляді податків?

Голова правління Всеукраїнської громадської організації Богдан Хмельницький вважає, що керівництво держави, суспільство України в цілому, вся Європа і весь світ спільно повинні найближчим часом зробити все можливе, щоб пенсії чорнобильців були гідними, лікування — високоефективним, а сім’ї ліквідаторів отримали необхідне житло. «Я вважаю, що цьому питанню слід надати особливої уваги і не на слові, а на реальними справами. Потрібно робити максимум з того, що дійсно можна зробити, а не спиратись на порожній бюджет. Насправді, маючи бажання, допомогти чорнобильцям цілком реально навіть у таких скрутних умовах для нашої країни», — підкреслив Богдан Хмельницький.

Немає коментарів:

Дописати коментар