-->

29.10.14

Яку судову реформу запропонували коаліції?

Блок Петра Порошенка пропонує підвищити вимоги для призначення на посаду судді, зокрема щодо віку і досвіду, а також проводити регулярну атестацію суддів на підставі незалежного тестування та прозорого конкурсу.

Такі положення містить проект коаліційної Угоди, підготовлений Блоком Петра Порошенка та запропонований для обговорення „Народному фронту” та „Самопомочі”.

Проектом також передбачено:

- опрацювання можливостей монетизації пільг для суддів (в т.ч. житлове забезпечення тощо), державні програми фінансової підтримки (як-то без- чи низькопроцентне кредитування на придбання житла), ліквідація важелів економічного впливу на суддів через будь-які пільги;

- збільшення фінансування суддів та судів, зокрема через підвищення ставок судового збору у майнових спорах незалежно від спеціалізації;

- запровадження механізмів впливу на кар’єру судді рішень Європейського суду з прав людини, якими встановлено порушення таким суддею Конвенції з прав людини.

Окрім того, планується запровадити етичні критерії, відповідність яким є обов’язковою для зайняття посади судді, та регулярна перевірка такої відповідності. Відповідність витрат судді та членів його сім’ї їх доходам як один з ключових критеріїв для зайняття посади судді. 

Також передбачається можливість тимчасового направлення судді до суду нижчого рівня у вигляді дисциплінарного стягнення або постійно у зв’язку із невідповідністю кваліфікації судді рівню суду.

Немає коментарів:

Дописати коментар