-->

20.12.14

«ВОЛЯ» зареєструвала Пакет антиолігархічних законопроектів, що принесе Бюджету-2015 додатково 100 мільярдів


Пакет антиолігархічних законопроектів перекладе тягар наповнення Держбюджету-2015 рік з незахищених верств населення на олігархів.

«Ці законодавчі ініціативи дозволять наповнити бюджет за рахунок додаткових надходжень замість економії на найбідніших. Уряд сьогодні пропонує піти шляхом скорочення витрат на освіту, медицину, скасування пільг студентам, чорнобильцям, матерям, пенсіонерам на загальну суму близько 27 мільярдів грн. та хоче ввести дуже жорсткі правила для малого і середнього бізнесу. Ми пропонуємо альтернативу. Гроші в бюджет, достатні для його збалансування, у розмірі приблизно 100 мільярдів грн. можна отримати змінивши правила для олігархів,» - прокоментувала член Ради партії «ВОЛЯ» Ольга Галабала, яка увійшла до авторського колективу з розробки Пакету антиолігархічних законопроектів.

Йдеться про чотири законопроекти.

Перший - законопроект №1492 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо скасування податкових пільг олігархам)».

Законопроектом ліквідуються схеми уникнення сплати податків в Україні для фінансово-промислових груп, які займаються: рудами та золою (компанії Ахметова), продукцією хімпрому (компанії Фірташа), газом та нафтою (компанії Коломойського, Бойка, Фірташа-Льовочкіна, Курченка), чорними металами (компанії Пінчука, Клюєва).

«В Податковому кодексі, в частині правил, які регулюють так зване трансфертне ціноутворення, тобто контроль за заниженням цін при експортних операціях для уникнення оподаткування, цілі групи підприємств спеціально виведені з-під режиму такого контролю. Як наслідок, вони штучно мінімізують свої податкові зобов’язання і за межами України залишається майже 30% доходу від експорту товарів. Ми маємо скасувати таку преференцію, поставити всіх підприємців в рівні умови і наповнити бюджет несплаченими податками», - каже автор законопроекту нардеп Юрій Дерев'янко.

За розрахунками «ВОЛІ», це дозволить залучити додатково до бюджету близько 70-80 мільярдів гривень на рік.

Другий – законопроект №1493 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підвищення ставки плати за користування надрами)».

Як зазначає один з авторів законопроекту – Ірина Суслова – документ дозволяє збільшити рентні ставки на видобування руди, де монопольне становище займають підприємства Ахметова, та на видобування нафти та газу, де працюють підприємства Коломойського, Фірташа-Льовочкіна, Бойка, Курченка.

За розрахунками «ВОЛІ», додаткові надходження до бюджету завдяки таким змінам становитимуть до 7 мільярдів гривень.

Третій – законопроект №1491 «Про внесення змін до Закону України «Про акціонерні товариства» (щодо виплати дивідендів та кворуму загальних зборів акціонерних товариств)».

Зміна кворуму загальних зборів на 50+1 акція замість 60, за словами Сергія Тарана, змусить олігархів, які разом із державою володіють держпідприємствами, виплатити прибутки державі, які зараз не виплачуються.

«Візьміть, до прикладу, «Укрнафту». Частка держави в підприємстві - 50+1 акція. Згідно чинного законодавства, кворум має бути 60%. І це означає, що рішення про те, що «Укрнафта» має виплатити дивіденди державі прийняти не можливо», - пояснює Сергій Таран.

Додаткові надходження у разі ухвалення цього законопроекту дозволять отримати додатково в бюджет до 2 мільярдів гривень.

Четвертий законопроект №1127 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо уточнення деяких положень, що регулюють порядок здійснення державних закупівель)».

За словами автора Юрія Дерев'янка, законопроект зобов'язує усі без винятку державні, комунальні та казенні підприємства здійснювати свої закупівлі через тендери.

«Сьогодні в Україні близько 20 тисяч підприємств, закупівлі яких би мали підпадати під дію Закону про держзакупівлі. Це і казенні, й комунальні підприємства, і підприємства державної власності, які знаходяться в сфері управління міністерств і відомств. Загальний обсяг коштів, які б мали бути витрачені такими підприємствами через механізм держзакупівель, сягає 100 мільярдів гривень. Розміри «відкатів» в кишені чиновників чи великих підприємців, які контролюють компанії, які отримують держзамовлення, становлять 15-50%. Ці кошти можуть бути зекономлені для бюджету», - наголошує Дерев'янко.

Це, на думку нардепа, дозволить заощадити для держбюджету від 15 до 50 мільярдів гривень.

Для додаткового наповнення Бюджету партія «ВОЛЯ» також виступає за необхідність денонсації Угоди з Кіпром та ініціюватиме перегляд вартості об'єктів, які було приватизовано раніше.

«ВОЛЯ» вимагає ставити на голосування ці законопроекти 23 грудня, оскільки вони мають стати основою збалансування держбюджету на 2015 рік.

Пакет Антиолігархічних законопроектів був зареєстрований депутатами політичної партії «ВОЛЯ» Юрієм Дерев'янком, Іриною Сусловою та авторським колективом - членами Ради партії Ольгою Галабалою та Сергієм Тараном. Пакет антиолігархічних законопроектів був створений внаслідок широкого обговорення з колективами медиків, освітян, студентів, підприємців у Вінницькій, Чернівецькій, Миколаївській, Тернопільській, Хмельницькій, Херсонській, Кіровоградській, Полтавській, Житомирській областях. Так, Юрій Дерев'янко, Сергій Таран, Ольга Галабала та Ірина Суслова провели понад 70 зустрічей з колективами.

Прес-служба партії «ВОЛЯ» 

Немає коментарів:

Дописати коментар