-->

07.12.14

Кабмін планує радикально скоротити витрати, зокрема, на пенсіонерів, бюджетників і чорнобильців

Уряд планує радикально скоротити витрати в багатьох сферах, у тому числі на пенсіонерів, ліквідаторів-чорнобильців, студентів, сім’ї загиблих правоохоронців. Копії відповідних документів опублікував на своєму сайті журналіст Анатолій Шарій, а міністр соцполітики Павло Розенко підтвердив їх справжність.

«Кабмін передає привіт не тільки пенсіонерам, а й військовослужбовцям, і «чорнобильцям», і хворим на гіпертонію, і просто хворим, які знаходяться на лікуванні. Всім привіт від Кабміну», – коментує Шарій, пишуть «Вести».

Згідно з викладеними в Інтернет документами, планується, наприклад, скоротити число нардепів до 150 чоловік; скоротити термін навчання в середніх школах до 9 років; замінити пільговий проїзд у громадському транспорті для пенсіонерів адресною допомогою; призупинити індексацію пенсій до стабілізації економіки України; скасувати грошові компенсації військовим за належне їм житло, і багато іншого.

Міністр соціальної політики Павло Розенко підтвердив справжність документів, що потрапили в Мережу, а також прокоментував їх.

«Повірте, ми змушені йти на такі непопулярні заходи в умовах економічної кризи. Через два-три роки, коли країна вийде з кризи, люди оцінять нашу роботу. Це ми робимо не заради МВФ, а заради України. Поки що йде обговорення пропозицій, дискусія. Ніяких рішень не прийнято. Все це буде прийнято разом з державним бюджетом, сподіваюся, депутати нас підтримають. Частину наших пропозицій доведеться приймати на законодавчому рівні», – сказав Розенко.

ПОПРАВКИ ДО КОНСТИТУЦІЇ

Кабмін пропонує внести зміни до Конституції і скоротити число депутатів з 450 до 150 осіб. Таким чином заощадивши 424 млн грн.

Також, на думку уряду, необхідно прийняти рішення про зміну обов’язкової середньої освіти – з 11 років до дев’яти. І вилучити з Основного закону норму про безкоштовну освіту й безкоштовну медицину.

ЧОРНОБИЛЬЦЯМ

Уряд пропонує переглянути зони радіоактивного забруднення в Чорнобильській зоні. Зокрема скасувати 4 зону радіоекологічного контролю, відповідно переглянути й виплати чорнобильцям. Безкоштовним санаторно-курортним лікуванням будуть забезпечені тільки інваліди (1 ступеня), діти-інваліди. На підвищену стипендію у вищих і середніх навчальних закладах будуть мати право тільки діти-сироти, діти-інваліди, діти з малозабезпечених сімей та д.ін.

СОЦІАЛЬНА СФЕРА

Скасовується безкоштовне харчування в лікарнях, вводиться часткова оплата за навчання в дитячо-юнацьких спортивних школах, скасовується виплата стипендій в навчальних закладах, безкоштовне харчування для школярів 1-4 класів (крім сиріт, малозабезпечених та дітей-інвалідів). Таким чином заощадять 715,5 млн грн.

Школярі, студенти не зможуть безкоштовно їздити в громадському транспорті, а пенсіонерам пільговий проїзд замінять грошовими виплатами (тобто щомісяця буде виділена певна сума, яку пільговик зможе витратити на проїзд). Також буде введена адресна допомога на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу.

Вчителям доведеться працювати більше – у них підвищиться навантаження з 18 годин до 20 (1 липня 2015 року), а потім і 25 (1 липня 2016 року).

Студентів навчатимуть менше – на бакалавра 3-4 роки, а магістратура триватиме лише рік.

Призупинять на час кризи безкоштовну видачу ліків гіпертонікам.

Бюджетників знову скоротять – на 3%. А ще скасують їм доплати за науковий ступінь і не будуть у 3-4 рази збільшувати оклади співробітникам національних театрів, а також співробітникам академічних закладів культури (1,3-2 рази).

ДЕРЖУПРАВЛІННЯ

Постраждають і народні депутати, а також їхні помічники. У нардепів відберуть щомісячні виплати на виконання депутатських зобов’язань – в розмірі окладу. Скоротять кількість їхніх помічників – з 4 до 2, відповідно скоротять і витрати на цих помічників.

Скоротять кількість суддів (1,66 ставки судді на 10 тис. населення). Відповідно скоротиться й апарат суддів. А з 1 січня судді так і не дочекаються обіцяного підвищення окладу з 10 до 15 мінімальних зарплат.

А дипломатів більше не будуть за рахунок держави взувати й одягати, все доведеться купувати самим.

ПЕНСІЇ

Пенсійний вік підвищать для жінок на 10 років, для чоловік – на 5. При прийнятті цього рішення в 2011 році, мовляв, не все врегулювали, тому зараз потрібно вдосконалити цю норму.

Скасують пенсію із втрати годувальника сім’ям військовослужбовців і правоохоронців, якщо вони не воювали в АТО.

Заморозять середню заробітну плату на рівні 2014 року. Зараз вона становить 2700 грн. Від цієї цифри рахують пенсії та соціальні виплати.

Зменшать пенсії і привілейованим пенсіонерам – із 70% до 60%. Для держслужбовців пенсії зменшаться на 373 грн, для депутатів – на 1000 грн.

До закінчення економічної кризи заморозять індексацію пенсій. Тобто рости вона поки не буде.

ВИПЛАТИ МАТЕРЯМ

Скоротять і різні соціальні виплати. Наприклад, матерям-одиначкам будуть виплачувати допомогу залежно від їхніх доходів. Зараз матері не показують своїх доходів та отримують щомісяця 310-385 грн. А також допомогу при народженні дитини даватимуть теж залежно від доходу сім’ї.

ВІЙСЬКОВІ

Нацгвардію скоротять – з 60 тис. до 40 тис. осіб. (зараз вона становить 33 тис.).

Скоротять і міліціонерів: з розрахунку 300 правоохоронців на 10 тис. населення. Зараз їх 540. Також скоротять і прокурорів – з розрахунку 20 на 100 тис. населення, на вулицю відправлять більше 5 тис. прокурорських працівників.

Введуть обмеження для військових при виході на пенсію – до 60,9 тис. (50 мінімальних зарплат) А для прокурорів вихідну допомогу скасують зовсім.

Військовим скасують матеріальну компенсацію за оренду житла (якщо вони не забезпечені житлом). А також держава більше не буде платити за військових кредити на покупку житла, як було раніше (зараз ці норми все одно не виконуються, хоч і передбачені законами).

Якщо документ ухвалять, то держава більше не буде компенсувати мобілізованим військовим заробітну плату за основним місцем роботи. Це повинен буде робити сам роботодавець.

У 2015 році військовим і нацгвардійцям скасують 60% надбавку, таким чином їхні зарплати зменшаться як мінімум на 3 тис. грн. Також військовим не будуть компенсувати витрати на обмундирування, якщо вони купували чи шили його самі, оскільки у військовій частині форми не було. (Зараз зазвичай цією нормою користуються при судових розглядах, і суди стають на бік військовослужбовців). Також співробітники військкоматів більше не будуть безкоштовно харчуватися.

Скасують щомісячні виплати і надбавки слідчим прокуратури.

Немає коментарів:

Дописати коментар