-->

20.12.14

"Чого чекають чорнобильці?"

Майже п’ять років тому в «Урядовому кур’єрі» за 16 квітня 2010 року було надруковано статтю «Чекаємо не пільг, а соціального захисту». Минув час, громадськість укотре відзначає День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, знову до пам’ятників загиблим Героям покладають квіти, промовлять слова подяки ліквідаторам, які ціною власного життя і здоров’я врятували країну від ядерного лиха.

І знову йдеться про брак у держави коштів на вирішення нагальних питань соціального захисту постраждалих, знову дзвони Чорнобиля заглушає балаканина про відсутність належного фінансування.

Прикро, що в той же час у державі, в її керманичів знаходять «золоті батони», мільйонні статки у офшорах, а грошей на лікування інвалідів знайти все не можуть. Щороку перед черговою трагічною річницею аварії на ЧАЕС 26 квітня та закінчення першого найвідповідальнішого етапу захисту України від розповсюдження радіаційного забруднення — встановлення саркофага 14 грудня — ліквідатори чують гасла про необхідність зміни ставлення до справжніх рятівників Вітчизни та запевнення про покращення їхнього соціального захисту.

Проте все залишається без істотних змін. Документи, в яких ідеться про ці питання, лягають на стіл високопосадовців, але потім складаються у шухляди та припадають пилом. Зайве повторювати необхідність виконання усіх статей Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», врахування рівня інфляції для забезпечення відповідного розміру пенсії, покращення медичного лікування, фізичного та психологічного оздоровлення.

Сталося так, що серед тих, хто постраждав внаслідок Чорнобильської катастрофи, загубилися саме учасники, які брали безпосередню участь у ліквідації аварії та її наслідків. З роками їх лишається дедалі менше, і державі треба встигнути віддати їм належне. У першу чергу це стосується інвалідів, ліквідаторів 1986 року, які найбільш обтяжені хворобами та віком.

На статтю у газеті «Урядовий кур’єр» у свій час прийшло чимало відгуків від читачів, та, можливо, ще одне нагадування про проблему стане додатковим привидом до обговорення важливих соціальних питань сьогодення.

Відійшло чергове свято, Президент України Петро Порошенко 14 грудня 2014 року уклінно вшанував пам’ять загиблих Героїв Чорнобиля, дав усім нам надію на вирішення застарілих та дуже актуальних питань. Чорнобильці чекають від держави належного соціального захисту. 

Юрій СЄДИХ 

Немає коментарів:

Дописати коментар