-->

20.01.15

20 січня в історії

1265 - граф Ланкастер зібрав перший англійський парламент

1558 - французи відвоювали місто Кале після 211 років перебування його в руках англійців (ті захопили Кале під час Сторічної війни)

1649 - король Англії Карл I постав перед спеціальним верховним трибуналом, створеним парламентом, за обвинуваченням у державній зраді та інших злочинах. 
Через декілька днів королю винесли смертний вирок, і 30 січня він був страчений "як тиран, зрадник, убивця і ворог держави"

1661 - польський король Ян ІІ Казимир підписав диплом, який надавав єзуїтській колегії у Львові "гідність академії і титул університету" із правом викладання всіх тодішніх університетських дисциплін, присудження вчених ступенів бакалавра, ліценціата, магістра і доктора. Нині це Львівський національний університет імені Івана Франка.
Сьогодні - його 350-річний ювілей

1841 - Китай поступився Гонконгом Великій Британії

1865 - народився Михайло Туган-Барановський, український вчений-економіст, державний і громадський діяч Російської імперії. Перший економіст-східноєвропеєць, чиї наукові теорії визнали зарубіжні вчені різних шкіл і напрямків

Михайло Туган-Барановський - 
не лише вчений, а й міністр фінансів Української Народної Республіки (1917-1918)

1892 - в американському містечку Спрінгфілд між студентами відбувся перший офіційний баскетбольний матч

1918 - у Києві відкрився всеукраїнський церковний собор

1918 - народився Олександр Шалімов, радянський і український хірург, один із засновників української хірургічної школи. Герой України

1920 - народився Федеріко Фелліні, визначний італійський кінорежисер

1921 - утворена Дагестанська АРСР. Замість ліквідованих Кубанської і Терської областей РРФСР утворена Горська АРСР

1925 - СРСР і Японія встановили дипломатичні відносини

1943 - у головній ставці Гітлера (у Пруссії) міністр закордонних справ Німеччини Йоахім фон Ріббентроп і посол Японії Хіроші Ошіма підписали договір про економічне співробітництво, метою якого було "об'єднати весь потенціал економічного простору Європи і Східної Азіїдля ведення тотальної війни"

1943 - у Вінніпезі (Канада) вийшов перший номер газети "Українське слово"

1944 - ВПС Великої Британії скинули на Берлін 2300 тонн бомб

1945 - у Вашингтоні відбулася інавгурація Франкліна Рузвельта, обраного президентом США на четвертий (!) термін

1952 - в СРСР здійснив перший політ стратегічний міжконтинентальний реактивний бомбардувальник М-4 (103М) Володимира Мясіщева

1954 - ЦРУ завершило будівництво секретного тунелю із Західного Берліну до Східного з метою підключення до радянських і східнонімецьких телефонних комунікацій

1958 - у Лондоні з'явилися перші поліцейські з радарами для визначення порушників швидкості руху на дорогах

1961 - 35-м президентом США став демократ Джон Кеннеді, наймолодший серед своїх попередників і перший католик на цьому посту. 
В інавгураційній промові Кеннеді сказав: "Питайте, не що країна може зробити для вас, а що ви можете зробити для країни" 

1972 - почалася друга хвиля арештів дисидентів в УРСР

1980 - президент США Джиммі Картер оголосив про бойкот Олімпійських ігор у Москві у зв'язку з інтервенцією СРСР в Афганістан

1981 - 40-м президентом США став колишній актор Голлівуду, республіканець Рональд Рейган, майбутній творець "рейганоміки"

1986 - відбулася зустріч президента Франції Франсуа Міттерана і прем'єр-міністра Великої Британії Маргарет Тетчер, які підписали договір про будівництво тунелю під протокою Ла-Манш

1990 - операція радянських військ у столиці Азербайджанської РСР - Баку. 
Метою було припинити гоніння на вірмен в Азербайджані, розгромити Народний фронт і поновити повноцінну владу Комуністичної партії. 
Після указу про запровадження в Баку надзвичайного стану частини Тульської дивізії Повітряно-десантних військ під командуванням полковника Олександра Лебедя провели операцію "Удар", зав'язавши вуличні бої з ополченцями Народного фронту та винищуючи мирних громадян. Танки змітали барикади й провокували ДТП. 
Повстання було придушене, загинуло 124 чи 125 азербайджанців, 737 було поранено. Також загинуло близько 20 солдатів. Ці події в Азербайджані дістали назву "Чорний січень" ("Кара январ")

1990 - у КПРС створено реформаторський рух "Демократична платформа"

1991 - у Кримській області УРСР відбувся загальнокримський референдум (перший народний референдум в СРСР), у ході якого 93% висловилися за створення Автономної республіки Крим.
Сьогодні - 20-річний ювілей кримської автономії

1991 - загін ризького ОМОНу атакував будівлю МВС Латвії після того, як був обстріляний невідомими. У результаті стрілянини в самому центрі міста при масовому скупченні людей загинули чотири особи

1996 - Ясір Арафат став першим в історії палестинського народу демократично обраним лідером Палестинської автономії

2001 - 43-м президентом США став Джордж Буш-молодший

2009 - 44-м президентом США - і першим темношкірим - став Барак Обама


Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Немає коментарів:

Дописати коментар