-->

15.01.15

Корупціонерів треба розстрілювати! «Як у Китаї!»

В останні дні старого року у пресі з’явилася інформація, напрочуд неприємна для нової української влади. Одного із «сірих кардиналів» вітчизняної політики — члена прем’єрського «Народного фронту» Миколу Мартиненка — прямо звинуватили у корупції! За яку йому, за європейським — не російським (!) — законодавством може «світити» цілком реальний тюремний термін — 5 років ув’язнення.

Утім найцікавіше у цій ситуації навіть не це. А доволі промовистий факт: оборудки колись завзятого опозиціонера Мартиненка тісно пов’язані з кричущим розкраданням державних грошей одного зi стовпів режиму Януковича Юрія Бойка.

«Потягнули» за росіян, — а тут Мартиненко!

Корупційний скандал виник у чеській пресі. Тамтешні журналісти стверджують: Миколу Мартиненка підозрюють в отриманні хабара швейцарські слідчі. Мовляв, щедрі нагороди українському політику виплачувала чеська компанія «Шкода ДжіЕс», яка займається виробництвом обладнання для атомних електростанцій. Гроші переказували через підставну компанію, зареєстровану в Панамі.

«Робота» Миколи Мартиненка полягала у тому, що він допомагав чеському виробникові отримувати вигідні замовлення. Один із фактів — у 2013 році, тобто за правління режиму Януковича, Національна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» зробила замовлення «Шкоді» на виробництво обладнання одразу для трьох електростанцій. А через рік — iще для однієї — Хмельницької АЕС. Нібито за особистим сприянням пана Мартиненка. За це, за швейцарськими законами, фігуранту може загрожувати штраф у розмірі одного мільйона швейцарських франків і ув’язнення на п’ять років.

Як вдалося з’ясувати журналістам сайта «Обозрєватєль», Микола Мартиненко потрапив у поле зору швейцарської Феміди... після запровадження санкцій проти Російської Федерації. Тоді ж правоохоронці отримали негласну вказівку суворіше відстежувати приклади «імпорту» корупції у країни Старого Світу, а також випадки відмивання російських капіталів. Відпрацьовуючи одну зi справ, швейцарські нишпорки звернули увагу на доволі сумнівні трансакції компанії «Шкода ДжіЕс» на офшорну юрисдикцію.

Власне кажучи, і сама «чеська» компанія тільки вважається чеською. А засновником її є російський інженерний холдинг «ОМЗ» (об’єднані машинобудівні заводи). Контроль над холдингом має «Газпромбанк» — шляхом володіння 85% акцій ЗАТ «Форпост-менеджмент», що є головним власником «ОМЗ».

На одному з етапів розслідування справа про відмивання коштів була перекваліфікована у «розслідування підкупу іноземних державних осіб та відмивання коштів». Швейцарські правоохоронці звернулися до чеських колег із проханням провести обшук у головному офісі компанії, що знаходиться у місті Плзень Болевці. Обшук відбувся, поліція вилучила велику кількість документів — про що, власне кажучи, і довідалася місцева преса.

Після проведеного розслідування слідчі виявили: гроші пішли через панамський офшор «Бредхрест Інвестмент», причому саме Миколі Мартиненку, депутату української Верховної Ради, голові парламентського Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики і безпеки. Також було зрозуміло, за що отримано кошти: за замовлені роботи на українських АЕС.

Гроші для режиму з рук опозиціонера

Подальше розслідування виявило ще цікавіші факти. З яких випливає, що Микола Мартиненко є багаторічним фінансовим розпорядником НАЕК «Енергоатом». Його людина — пан Ясюк — очолював в інтересах пана Мартиненка компанію «Укртрансгаз». А це вже стало зовсім цікавим поворотом! Адже сам Валерій Ясюк свого часу виконав чи не найгучнішу корупційну оборудку часів Віктора Януковича — придбав так звані «вишки Бойка».

Нагадаємо: за дві бурові платформи для потреб «Чорноморнафтогазу» держава переплатила 300 мільйонів доларів! Тобто купівлю здійснили за явно завищеною ціною. І безпосередньо курирував придбання в інтересах клану Януковича такий близький до опозиціонера Мартиненка... Валерій Ясюк. Якого всі вважають людиною Мартиненка.

«Саме Валерій Ясюк підписував документи, за якими з бюджету вкрали триста мільйонів, — стверджує автор розслідування «Ядерний олігарх Мартиненко», опублікованого на сайті «Еліта країни». Стверджується, що оборудку провернула група Мартиненко—Жванія — під прикриттям гарантій Сім’ї Віктора Януковича. В інтересах якої і діяв одіозний Юрій Бойко.

Стверджується також, що після Революції гідності Микола Мартиненко, мовляв, планував сам очолити енергетичний блок уряду. Але потім пішов на поступки — в обмін на кадрові квоти в «Енергоатомі». Пан Недашковський, який приходив до керма «Енергоатома» чотири (!) рази, на думку журналістів, пов’язаний із Миколою Мартиненком та... російським ядерним лобі. І навіть його прихід на цю посаду активно підтримали російські лобісти — своїми звичними методами — шантажем! Погрожуючи у випадку відмови взагалі припинити постачання ядерного палива до України.

«Російські ядерні олігархи мають справу зi структурами цього бізнесмена ще з часів його комсомольського минулого, — стверджується у статті. — Ще в 90-х роках Микола Мартиненко добре заробив на посередницьких операціях «Енергоатома». Його структури оплачували російському «ТВЕЛу» постачання ядерного палива та за величезні комісійні вивозили назад відходи». Ну а сам Валерій Ясюк свого часу займав керівні посади у комерційній структурі Миколи Мартиненка «Торговий Дім».

Вона таки справді вбиває!

Ще одна корупційна нитка від Миколи Мартиненка тягнеться у фармацевтичний ринок. Той самий, який у більшості українців асоціюється з несправедливими цінами, тобто значно завищеними навіть у порівнянні з Європою, а також численними тендерними скандалами.

Один із найгучніших скандалів, що стався у 2014 році, пов’язують саме з наближеними Миколи Мартиненка. Саме так звана «група Мартиненка» причетна до зриву ключових держзакупівель медикаментів. «Причина: конфлікт двох груп — екс-міністра Мусія і його заступника Руслана Салютіна, який представляв у міністерстві інтереси пана Мартиненка», — кажуть автори розслідування.

Ситуація в медицині торік і справді виявилася надкритичною. Чиновники Мінохоронздоров’я зірвали 73% тендерних закупівель за 18 державними програмами. Сердечники і онкохворі отримали лише третину від необхідного їм лікування. Зовсім без ліків залишилися хворі на СНІД, гепатити, туберкульоз, гемофілію, розсіяний склероз тощо. А це, на думку лікарів, не лише ставить під загрозу життя людей, а й різко збільшує ймовірність епідемій.

На ці потреби держава планувала витратити 2,2 мільярда гривень. Розміри «відкатів» коливаються від 30 до 50% — у залежності від небезпеки бути впійманим за руку. Таким чином, лише на тендерах чиновники і ті, хто за ними стоїть, мали заробити близько одного мільярда гривень.

Сам Мусій перед відставкою назвав Миколу Мартиненка «смотрящим» за Салютіним, а Міністерство охорони здоров’я — їхнім спільним бізнес-проектом. «За нашою інформацією, Мартиненко вже підготував до посади нового протеже — Віктора Сірмана», — стверджується у публікації.

Руслана Салютіна із посади звільнили. За ініціативою особисто Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Але принциповість очільника українського уряду чомусь дивним чином не поширюється на неформального керівника пана Салютіна, олігарха і малопублічну постать Миколи Мартиненка. Таким чином відбувається лише ротація цапів-відбувайлiв: звільнили одного, потім — іншого, а корупційна система, яка вбиває, залишиться у Міністерстві охорони здоров’я, судячи з усього, надовго. І не лише в цьому відомстві. І так триватиме до того часу, поки на політичній орбіті в нашій державі існуватимуть «недоторканні».

А ТИМ ЧАСОМ...

Відколи Швейцарія не любить Хмельницьку АЕС

Прес-служба партії «Народний фронт» вважає багатомісячну роботу швейцарських правоохоронців... політичним замовленням проти свого однопартійця, а також — увага (!) — спробою зірвати будівництво 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької атомної електростанції.

«Сьогодні, коли Росія робить усе можливе, аби створити в Україні кризу енергоносіїв, проблема добудови енергоблоків є питанням національної безпеки, оскільки вони критично необхідні енергосистемі України», — пише «Народний фронт». На їхню думку, альтернативи чеській компанії у світі не існує. Окрім, хіба що, російських виробників.

Належність компанії «Шкода ДжіЕс» до сфери російського капіталу, сам факт отримання хабара через панамський офшор, а також роль саме швейцарської правоохоронної системи в цьому скандалі «Народний фронт» не прокоментував.

БУЙНИМ ЦВІТОМ

Убив би негідника!

Українці вважають, що корупція у нашій країні після перемоги Революції гідності залишилася на попередньому рівні або навіть зросла. Такі результати соціологічного опитування оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології.

Рівень корупції незмінним вважає 47,3% опитаних, а 31,8% стверджують, що він навіть зріс. Зниження корупційного тягаря відчули лише 5% опитаних. Ще 15% респондентів не змогли дати відповідь на це запитання.

Доволі цікавими є думки наших співгромадян про методи боротьби з цим злом. Так, 16% опитаних стверджують: корупціонерів треба розстрілювати! «Як у Китаї!». А 19% радше за все погодяться на таку кару, але з певними обмовками. Радше не згодні 18,7%, а зовсім не погодяться з подібною ініціативою 21% респондентів.

Найбільш радикальні настрої панують у Миколаївській, Чернівецькій, Одеській, Запорізькій та Донецькій областях. Проти смертної кари за корупцію виступають мешканці Херсонщини, Закарпаття і Галичини.

Тотальна корупція панує навіть у відомстві, від якого залежить нині цілісність нашої держави, — у Міністерстві оборони. «Можу сказати, що близько 20-25% всіх грошей, виділених на оборону, розкрадаються», — заявив радник українського Президента Юрій Бірюков. Якщо порахувати, то із 1,8 млрд. доларів, виділених на оборону, в кишенях нечистих на руку осіло від 360 до 450 мільйонів.

ТОЧКА ЗОРУ

Не там ви, хлопці, реформуєте!

Український експерт з економіки Володимир Рябошлик стверджує: із «бюджетом затягування пасків» можна було б погодитися, якби це не обмежувалося реформами, непопулярними для народу. «Нова-стара влада пильно оберігає олігархів не лише від чогось надзвичайного на кшталт добровільно «скинутися» по мільярду доларів, а й від елементарного, — каже аналітик. — Це викликає і внутрішнє, і зовнішнє нерозуміння. Ринкові правила гри в українському виконанні — досі гра в одні ворота. Залишається питання: заради чого всі ці неявні урізання доходів через двозначну інфляцію і явні урізання через податки на зарплати, пенсії і депозити? Обвал гривні, додатковий митний збір, учетверо підвищений збір за купівлю валюти».

За словами Рябошлика, французький глава держави післявоєнних років генерал Де Голль свого часу спочатку переловив і покарав усіх корупціонерів, а амністію їхнiх капіталів оголосив тільки потому. «Україна ж не хоче ловити навіть тих, кого легко впіймати, і має намір узятися за корупцію лише через два-три роки, — каже він. — Тим часом 2015 рік планується оголосити роком амністії майна. Кожному нечистому на руку службовцю достатньо заповнити одноразову нульову декларацію про свої об’єкти володіння без зазначення джерела походження, і вже наступного дня ці об’єкти будуть вважатися такими, що отримані законним шляхом».

«З урахуванням обіцянок економічного зростання також не раніше 2016 року складається враження, що в уявленні влади кредит довіри, вже повністю втрачений за кордоном, усе ще залишається безмежним удома», — підсумовує експерт.

Немає коментарів:

Дописати коментар