-->

15.01.15

Життя без пільг

Перед Новим роком народні депутати проголосували за законопроект Кабміну, який скасовує для українців чимало пільг. Зокрема, суттєво скорочує кількість людей, за якими збережеться право на безкоштовний проїзд у транспорті та пільги на комунальні послуги. Якщо президент підпише цей закон, то більшість його положень діятимуть з червня.

Верховна Рада скасувала пільговий та безкоштовний проїзд у міському та міжміському транспорті для ветеранів війни та праці, чорнобильців, жертв нацистських переслідувань, дітей із малозабезпечених сімей. Безкоштовно у міських маршрутках і тролейбусах їздитимуть надалі інваліди І та ІІ груп, діти-інваліди та особи, які їх супроводжують. Щодо дітей-сиріт і дітей з малозабезпечених родин, а також школярів та студентів, то кошти на їхнє безкоштовне чи пільгове перевезення будуть виділяти з місцевого бюджету — на розсуд органів місцевої влади. Нові норми мають набрати чинності з червня цього року.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

— Поки що субвенцію на пільгове перевезення з державного бюджету ми маємо, а тому найближчим часом змін у перевезенні пільговиків не буде. Надалі усе залежатиме від рішень уряду, який має вказати, які пільгові категорії отримають пільговий чи безкоштовний проїзд у міському транспорті, зокрема, за рахунок міського бюджету.

Пільги чорнобильцям суттєво зменшили

Людям із статусом постраждалих від аварії на ЧАЕС не тільки скасували безкоштовний та пільговий проїзд, а й позбавили щорічного санаторно-курортного безкоштовного лікування. Кількість путівок визначатиме Кабмін, якщо будуть кошти у держбюджеті. Окрім того, чорнобильці 4-ї категорії втратили право на безкоштовні ліки за рецептами та безкоштовне позачергове зубопротезування, а дітям цієї категорії не надаватимуть безкоштовних путівок на оздоровлення влітку. Також не виплачуватимуть компенсацію за харчування для дітей, які не ходять у дитячі садки чи школи. Не надаватимуть і матеріальну допомогу на дітей, які народилися у зоні відчуження, у розмірі 50% від заробітної плати. Окрім того, розмір щомісячної допомоги постраждалим від аварії на Чорнобильській АЕС визначатиме відтепер Кабінет Міністрів. Досі її розмір був чітко встановлений законом і сягав 30-50% від мінімальної заробітної плати.

Пільги на оплату комунальних послуг надаватимуть за умови, якщо "розмір середньомісячного сукупного доходу сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України".

— Це означає, якщо загальний дохід родини у місяць буде більше 1710 гривень (на сьогодні), то родина не матиме пільг, — пояснює начальник відділу пільг управління соціальних виплат та пільг департаменту соціального захисту населення Валерій Мікуліч. — Раніше подібної межі доходів не встановлювали. Також сума не залежатиме від кількості членів родини. Зміни у законодавстві запрацюють, вочевидь, не раніше липня. Досі немає жодного роз'яснення нам зі столиці щодо цього. Механізм нарахування пільг ще не вироблений.

Закон найбільше "зачепив" працівників бюджетної сфери

Так, бібліотекарі, працівники театру, викладачі і т.д. позбулися деяких надбавок до своїх і так невисоких зарплат, зокрема, за вислугу років та коштів на оздоровлення. Медикам і санепідеміологам спеціально не доплачуватимуть додаткові суми за роботу в карантинних зонах, а навчальні заклади перестануть отримувати кошти на наукову діяльність. Внесені зміни також скасували право на достроковий вихід на пенсію людей, яких скоротили з установи за півтора-два роки до офіційного пенсійного віку, але які мають достатній загальний трудовий стаж.

"Постраждають" від бюджетної економії і школярі. У школах та професійно-технічних навчальних закладах безкоштовно годуватимуть дітей-інвалідів, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із малозабезпечених сімей. Безкоштовне харчування інших учнів можуть забезпечити органи місцевого самоврядування за власні кошти. Щодо дошкільних навчальних закладів, то у них підвищили для батьків відсоток компенсації за харчування: від 50% до 60% у містах та від 30% до 40% у селах.

Закон також передбачає, що довезення до навчальних закладів учнів та вчителів, які живуть в інших населених пунктах, не є обов'язковим.

Втратили деякі пільги й абітурієнти. Так, поза конкурсом відтепер не зараховуватимуть до вищих навчальних закладів членів збірних команд України, які брали участь у міжнародних олімпіадах, та чемпіонів і призерів Олімпійських і Параолімпійських ігор. Щодо дітей-чорнобильців, то вони матимуть першочергове право на вступ лише протягом трьох років після закінчення школи (досі вік не обмежувався). Окрім того, діти, які підпадають під 3-4 категорію чорнобильців, повинні мати задля першочергового вступу у виші високі оцінки у школі.

Без державної підтримки залишаться молоді працівники, залучені до роботи в селах і селищах. Раніше молоді, яка погоджувалася йти працювати в села на не менш як три роки, мали надати житло та одноразову адресну допомогу в десятиразовому розмірі мінімальної заробітної плати. До речі, саме цими пільгами в області хотіли заманити молодих медиків, яких не вистачає у сільських амбулаторіях у північних районах Рівненщини. Проте відтепер ні одноразової допомоги з бюджету, ні безкоштовного житла для них не буде.

Чого нардепи позбавили себе

В цьому матеріалі йдеться не про всі зміни, адже скасування та зменшення соціальної допомоги, що досі надавалася українцям, розписано на 127 сторінках пояснювальної таблиці законопроекту.

Деяких "благ" позбавили самі себе і народні обранці. Народним депутатам надалі щомісячно виділятимуть кошти для компенсації вартості проїзду, оренди житла або винаймання готельного номера, що не підлягають оподаткуванню. Проте вже не відшкодовуватимуть витрати, пов'язані з виконанням депутатських повноважень, які дорівнювали розміру місячної заробітної плати народного депутата.

Зменшено і пенсію: після виходу на пенсію або при отриманні інвалідності колишній нардеп отримував 70% суми місячної заробітної плати (з урахуванням всіх доплат та надбавок до посадового окладу), нині в законі цю цифру скоротили до 60%. Окрім того, відбиратимуть депутатську пенсію у тих нардепів, які припинили повноваження достроково через корупцію чи тому, що одночасно займали дві посади.

Окрім того, обсяг коштів на утримання помічників-консультантів народного депутата України незалежно від їхньої кількості відтепер не може перевищувати розміру місячного фонду оплати праці члена комітету Верховної Ради без врахування премії. Якщо помічника звільнять, то він отримуватиме компенсацію не у розмірі тримісячної зарплати, а лише у розмірі середньої заробітної плати за місяць.

Алла САДОВНИК  http://www.rivnepost.rv.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар