-->

31.03.15

В Cумскій обласній раді обговорили проблеми чорнобильців

Стан і перспективи соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, обговорили на засіданні в обласній раді, яке пройшло під головуванням керівника депутатського корпусу Віри Лаврик. До участі в обговоренні долучився директор Департаменту соціального захисту населення Михайло Дубровський.

Основна проблема, яка обговорювалася під час наради, – скорочення пільг та компенсацій постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС згідно зі змінами до законодавства щодо виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян цієї категорії. Зокрема придбання санаторно-курортних путівок для «чорнобильців» буде здійснюватись не за рахунок державних коштів, а з місцевих бюджетів. Частково знімаються пільги для постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС другої та третьої категорії (при наданні пільг буде враховуватись загальний рівень доходів), для «чорнобильців» четвертої категорії взагалі знімаються всі пільги.

Найбільше нарікань викликають зміни до статті 60 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», згідно з якою надання пільг та компенсацій відбуватиметься лише відповідно до одного із законів (раніше мали змогу користуватися кількома). До того ж унаслідок змін до пенсійного законодавства пенсії розміром понад 3654 гривні оподатковуються на 15 %, включаючи також і пенсії «чорнобильців».

Віра Іванівна уважно вислухала присутніх, зауваживши, що пенсійне забезпечення, лікування та пільги – дуже важливий аспект для ліквідаторів аварії на ЧАЕС, тому депутатський корпус обов’язково долучиться до з’ясування цього питання і направить листи з пропозиціями до Верховної Ради України. «Звичайно, ми знаємо, що є багато проблем, з якими тепер стикаються чорнобильці. Обласна влада налаштована на діалог і всі наболілі питання ми повинні вирішувати з вами конструктивно», - наголосила Віра Іванівна.

Завершуючи нараду, Віра Лаврик пообіцяла тримати порушене питання на контролі і запропонувала учасникам записати всі пропозиції, які будуть узагальнені профільним Департаментом і передані до центральних органів влади. За її словами, наради з питань соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, необхідно проводити значно частіше. «Ми хочемо вам допомогти. Для вас двері мого кабінету завжди відчинені», - підсумувала заступник голови обласної ради.

Немає коментарів:

Дописати коментар