-->

08.04.15

Рада провалила голосування за закони про вакцинацію та дітей чорнобильців

Народні депутати не підтримали в першому читанні законопроект № 1729 про внесення змін до деяких законів України про захист населення від інфекційних хвороб. Також не набрав необхідної кількості голосів законопроект № 1336 "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо медичного забезпечення дітей учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та евакуйованих із зони відчуження.

Про це повідомив кореспондент ГолосUA.

За словами народного депутата О.Богомолець, ситуація з вакцинацією в країні - катастрофічна.

«Ми наближаємося до епідеміологічного порогу. Потреба у вакцинації дітей в Україні від туберкульозу виконана на 8,5 відсотка, від поліомієліту - 3,2 відсотка, від дифтерії - 4,3 відсотка, від гемофілічної інфекції - 2,3 відсотка, від гепатиту - на два відсотки», - зазначила парламентар.

Народний депутат Тетяна Бахтєєва, у свою чергу, підкреслила, що цим законопроектом було б введено поняття тимчасової відмови від відвідування дитячого закладу на період неблагополучної ситуації, якщо дитина не щеплена.

«Наразі ж у нашій країні купуються фіктивні довідки. Довіра до вакцинації дуже впала», - сказала вона.

Т.Бахтєєва додала, що перегляд календаря щеплень повинен відбуватися щорічно, а не раз у 5- 10 років.

Голосів парламентарів не вистачило не тільки на прийняття законопроекту в першому читанні, але й на його напрямок на доопрацювання в комітеті.

При цьому народні депутати не підтримали законопроект "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо медичного забезпечення дітей учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та евакуйованих із зони відчуження.

"Те, що перше покоління дітей чорнобильців, які вже досягли 18- річного віку, не отримали статус потерпілих, порушує соціальну справедливість. Науково доведено, що хвороби, які приніс Чорнобиль, передаються з покоління в покоління. Необхідно дати дітям Чорнобиля мінімальний захист і підтримку після 18-річного віку - право та можливість медичного обстеження, диспансеризації, медичного захисту та догляду. Громадян, про які йдеться в цьому законопроекті, 67 тисяч», - сказала, представляючи з парламентської трибунизаконопроект, народний депутат Наталія Королевська.

Що стосується джерел фінансування для вирішення питання, парламентарії наголошували, що необхідно зокрема зменшити видатки на висвітлення діяльності державних органів влади і гроші знайдуться.

Законопроект пропонував доповнити перелік осіб, які належать до потерпілих від Чорнобильської катастрофи, дітьми учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та евакуйованих із зони відчуження, які після досягнення повноліття не були віднесені до встановленої статтею 14 цього закону категорії, а також ввести їхнє щорічне медичне обстеження та лікування в спеціалізованих медичних установах.

Після того, як два законопроекти «були провалені», перший віце-спікер ВР Андрій Парубій закрив ранкове засідання парламенту. Наступного разу народні депутати зберуться у сесійній залі вже 9 квітня о 10:00.

Источник:http://ua.golos.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар