-->

11.04.15

Громадську організацію підозрюють у шахрайстві (розслідування)

Керівнику "Чорнобильської лікарняної каси" закидають привласнення більше трьох мільйонів гривень

У Вінниці з недавніх пір активно розпочала свою роботу громадська організація "Чорнобильська лікарняна каса". На сайті організації зазначено, що вона надає безкоштовну правову допомогу чорнобильцям для отримання пенсій та соцвиплат, допомагає у їх оздоровленні, забезпеченні медикаментами та безкоштовними автомобілями.

Також на їхньому інтернет-ресурсі подається список лікарень Вінниці та районних лікарень, куди чорнобильці можуть звертатися за допомогою.

Проблема — у голові

Головою правління цієї громадської організації є Котій Андрій Павлович. Проте, з його ім'ям пов'язана низка конфліктних ситуацій. Зокрема, на сайті іншої громадської організації "Союз Чорнобиль України" до цих пір у вільному доступі знаходиться інформація, щодо ошуканства останнього. Її тодішній керівник Юрій Андрєєв подає копії своїх звернень до податкової міліції щодо розслідування діяльності Котія. Річ у тім, що три роки тому Андрій Котій очолював підприємство "Чорнобиль сервіс", яке також займалося юридичною підтримкою чорнобильців.


– У свій час при організації "Союз Чорнобиль України" була створена юридична підтримка чорнобильців — надання допомоги в судах по отриманню пенсій, – розповідає голова правління вінницької обласної організації ГО "Союз Чорнобиль України" Володимир Войтов. – Люди писали заяви та платили по 500 гривень. Це попередня сума до сплати за надання певних юридичних послуг. Потім виникли непорозуміння із покійним колишнім президентом Юрієм Анрєєвим. І з Котієм розірвали угоду.

На сайті ГО "Союз чорнобиль Україна" у копії заяви до київської податкової адміністрації за 2012 рік зазначається:

"17 травня 2012 р. було проведено засідання Президії Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України».... Планувалося заслухати звіт Котія А.П., але, крім інформації, що до них надійшло більше 5000 заяв від чорнобильців, за які кожний з них заплатив 500 грн., іншої інформації не надав. .... Котій А.П. надав письмове пояснення, що документи не може надати, тому що його бухгалтер знаходиться за кордоном й документів у нього не має. Також з'ясувалось, що протягом декількох років по 2011р. Котій А.П. знаходився під слідством в Головному управлінні МВС України по факту шахрайських дій".

Котію закидають привласнення більше трьох мільйонів гривень, сплачених чорнобильцями. 


Що на Вінниччині

Із Вінницької області на недоотримання юридичних послуг поскаржився лише жмеринчанин Іван Коновалов. У 2011 році він заплатив компанії "Чорнобиль Сервіс" 700 гривень за представництво його інтересів у судах. 

– Я афганець і отримував військову пенсію, – розповідає чоловік. – Але чорнобильська була вищою, тому я хотів перейти на неї. Із державою судився із 2006 року, але нічого не виходило. Потім "Союз Чорнобиль України" кинув клич, що вони допомагатимуть нам із її оформленням. Ну з усієї України люди і хлинули у Київ. Вони тоді навіть нотаріуса привезли, який на місці оформляв доручення на ім'я Котія. До неї така черга вистроїлась! Вона не встигала ці доручення виписувати. Я у списку був 939-й. У суді першої інстанції у Жмеринці ми справу виграли. Але юрист пенсійного фонду подав апеляцію. Потрібно було продовжувати процес, але Котій зник. Отак назбирали грошей із людей і втекли.

Яка схема

ГО "Чорнобильська лікарняна каса" обіцяє низку програм. Окрім згаданої вище юридичної допомоги — і санаторно-курортне оздоровлення, і можливість працевлаштування у їхній організації та забезпечення чорнобильців прісною водою, продуктами харчування. А також — медичне обладнання лікарні, де лікуються чорнобильці.

Проте, щоб отримати усе вище перераховане, потрібно обов'язково стати членом іншої громадської організації - "Всеукраїнський союз чорнобильців". Ця організація зазначається як партнер "Чорнобильської лікарняної каси". Для цього потрібно подати заяву на вступ та обов'язково сплатити членські внески. Сумарно - 400 гривень. Сотню — при вступі, двісті — за рік перебування в організації, ще сто — цільового членського внеску.

Щоправда, нинішній президент ГО "Союз Чорнобиль України" Володимир Березін у своїй заяві до прокурора Києва називає суму 1110 гривень. 


Окрім цього статутом "Чорнобильської лікарняної каси" передбачається внесення періодичних необов'язкових членських внесків. Їх усі потрібно зробити у 10-денний термін. Про те, що член організації не може сплатити кошти, він повинен повідомити завчасно і обов'язково пояснити, чому не платить. Так прописано у Положенні про членські внески цієї організації.

Як пояснює правозахисник експерт громадської організпції "Право» Віталій Дорох, нічого протизаконного у цьому немає. Кожна громадська організація має право прописувати свої правила участі у ній. Зокрема, і призначати розмір та порядок внесення членських внесків. Але тут варто звертати увагу, яким чином і на які цілі ці внески потім йдуть. І головне – чи отримують члени організації ті послуги, на які вони розраховували?

Проте, варто зазначити, що подібну допомогу чорнобильці можуть отримати і від інших громадських організацій безкоштовно. Зокрема, у Вінницькій області діє 25 об'єднань, які займаються захистом населення, які постраждали від аварії на ЧАЕС. Їх контакти можна отримати у обласній адміністрації.

Шукають чорнобильців по регіонах

У лютому та березні цього року від ГО "Чорнобильська лікарняна каса" прийшли офіційні листи на імя голови обласної ради Сергія Свитка та до Департаменту соціальної політики із проханням сприяти їм у роботі на території Вінниччини. Проте, у співпраці їм відмовили.

– Коли я побачив листи із новою абреваіатурою "Чорнобильська лікарняна каса", був здивований, –розповідає далі Володимир Войтов. – Мені цей факс показали і спитали моєї думки. Я відповів, що мені це прізвище знайоме і я знаю, що були певні непорозуміння. Тому радив добре подумати. Потім такий лист надійшов ще у диспансер радіаційного захисту населення. Їм я відповів те саме. Було усне спілкування і усім я сказав, що я знаю із цього приводу.

Володимир Васильович вважає, що "Чорнобильську лікарняну касу" цікавила інформація щодо регістру — база даних із іменами прізвищами та адресою чорнобильців.

– Якщо отримати таку базу по кожній області, то із людиною уже можна мати справу напряму. І коли з чорнобильців по всій Україні взяти хоча б по одній гривні, то яка це буде сума!

Подібні листи отримали керівні органи і інших регіонів. Зокрема — Волинська обласна адміністрація. Про це йдеться у листі-зверненні до керівників обласних організацій "Союз Чорнобиль України", де Володимир Березін закликає бути лбачними у спрівпаці із "Чорнобильською лікарняною касою".

До того ж, до офісу громадської організації у Києві продовжують надходити скарги на Андрія Котія.


Починаючи із 2012 року попередній та нинішні керівники ГО "Союз Чорнобиль України" писали заяви та скарги до прокуратури, податкової адміністрації, Міністра внутрішніх справ про свої підозри щодо діяльності Андрія Котія. Проте, за словами Володимира Березіна жодне відомство із перевіркою так і не приходило.

А у березні цього року із прокуратури прийшла відповідь, що згідно змін до законодавства, вони не мають права здійснювати перевірку підприємств.


Чиї гроші та де вони?

Як пояснив Андрій Котій телефоном, усе, що говориться в інтернеті — просто вигадки.

– Коли мене звільнили, я надав усі не обхідні документи у податкову інспекцію, органи державної реєстрації, банк. Щодо трьох мільйонів, які нібито я вкрав, то у кого я їх вкрав? Жодних грошей ми у руки ніколи не брали. Усі, хто до нас звертався, перераховували кошти на рахунок підприємства.

Ті, 500 гривень, про які іде мова, – це членські внески. На ці гроші існувало підприємство — платилася зарплата працівникам, купувалися канцелярія. До того ж, такої суми — три мільйони — на рахунках компанії не було ніколи.

Поки існувало підприємство, ми надали правову допомогу близько 10 тисячам чорнобильців. І жодних претензій від чорнобильців до мене не було. Усі, хто звертався, кожному я допоміг і перед кожним відзвітував.

Якщо ж чорнобильці чекали грошей, то ми їх не платимо. Платить держава. А все, що від нас залежало — представляти інтереси у суді і ми це робили.

До того ж, я ніде не переховуюсь. То які можуть бути до мене питання?

Vlasno.info ще місяць тому направив до голови правління "Чорнобильська лікарняна каса" Андрія Котія інформаційний запит із проханням надати копії документів, які супроводжували процес ліквідації підприємства "Чорнобиль Сервіс". Проте відповіді ще не отримали.


Немає коментарів:

Дописати коментар