-->

01.04.15

Належний соціальний захист чорнобильців буде відновлено

Заступник голови Запорізьської облдержадміністрації Едуард Гугнін та директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Ігор Мещан зустрілися з представниками громадських об’єднань громадян, постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Відкриваючи захід, Едуард Гугнін повідомив, що внесення змін до сімнадцяти статей Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» викликало сьогодні певну соціальну напругу серед інвалідів-чорнобильців, які мають подвійний статус, а також їх звернення та скарги до управлінь щодо правової оцінки внесених змін або надання законодавчо обґрунтованих розрахунків із пільг та компенсацій. За словами посадовця, звучать непоодинокі заяви від чорнобильців про можливі страйки та мітинги, звернення до судових інстанцій, прокуратури тощо.

Варто відзначити, що законодавчі зміни переважно стосуються постраждалих осіб, віднесених до другої та третьої категорій, а також сімей із потерпілими дітьми.

Заступник голови облдержадміністрації повідомив, що наразі для відновлення належного соціального захисту чорнобильців уже розроблено законопроект, яким передбачається відновити дію цілої низки пунктів, частин та статей Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», які були скасовані або змінені раніше.

Ніхто, за словами Едуарда Гугніна, не залишиться без належної допомоги та уваги.

Директор Департаменту соцзахисту населення облдержадміністрації Ігор Мещан повідомив, що у 2015 році на фінансування програм соціального захисту чорнобильців у державному бюджеті передбачено понад 17 млн. грн.., з обласного бюджету 1 млн. 211 тис. грн. буде спрямовано на безкоштовне придбання ліків та зубопротезування (у порівнянні з 2014 роком ця сума збільшена вдвічі).

Учасники заходу також розглянули низку інших питань, зокрема щодо проведення в обласному центрі мітингу - реквієму 24 квітня 2015, будівництва в Запоріжжі пам’ятника героям – ліквідаторам катастрофи на Чорнобильській АЕС, надання матеріальної допомоги дружинам померлих громадян, оздоровлення, пенсійного забезпечення чорнобильців тощо.

Довідково:
На сьогодні в області проживає понад вісім тисяч громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, серед них: 917 осіб, які мають інвалідність, пов’язану із впливом аварії на атомній станції; 3941 особа другої категорії; 1851 потерпілий третьої категорії; 1391 потерпіла дитина; 282 дружини померлих громадян; одна особа, яка виконувала службові обов’язки по ліквідації наслідків аварії за межами зони відчуження.

У 2014 році на реалізацію програми соціального захисту постраждалих громадян було використано 17 млн. грн. коштів державного бюджету, що складає 100 % від кошторисних призначень. У санаторно-курортних закладах пройшли лікування і оздоровилися 406 осіб, із них 355 дорослих і 51 дитина, ще 332 дитини відпочили влітку в дитячих оздоровчих центрах.

Спеціальним автотранспортом забезпечено одного інваліда, двом сім’ям поліпшено житлові умови.

За рахунок місцевих бюджетів постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС громадянам надана адресна матеріальна допомога, придбано медикаментів та харчових наборів на загальну суму більше 23 тис. грн.

Управління у справах преси та інформації

Немає коментарів:

Дописати коментар