-->

10.06.15

У трьох районах області перевірили рівень надання медичної допомоги чорнобильцям

Про соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, говорили на черговій колегії медиків області, яку зібрали в Черкаському обласному консультативно-діагностичному центрі, інформує прес-служба департаменту охорони здоров’я.

Передувала заходу комісійна перевірка закладів медицини, проведений аналіз статистичних показників здоров’я та якість надання стаціонарної та амбулаторно-поліклінічної допомоги в Черкаському, Канівському, Чигиринському районах.

Станом на початок року на території області мешкало 118 415 осіб, які постраждали від аварії на Чорнобильській АЕС. Серед них ліквідаторів – 9 537 осіб, дітей – 21 548, евакуйованих –1 406 , переселених – 2 738, жителів радіаційно забруднених територій – 76 729 осіб.

У кожному регіоні визначено лікаря-організатора надання медичної допомоги «чорнобильським» контингентам, у Чигиринському та Черкаському районах в зв’язку з реорганізацію амбулаторно-поліклінічної допомоги лікарі-організатори призначені торік.

Медичними профілактичними оглядами 2014-го року постраждалих контингентів у Канівському, Черкаському та Чигиринському районах охопили на 100%.

Кількісні показники охвату диспансеризації, за даними статистичних звітів – достатні, проте, рекомендовані обсяги лабораторно-інструментальних досліджень та консультацій суміжними спеціалістами виконуються не повністю.

Аналіз медичних карт амбулаторних хворих виявив, що в окремих випадках у Черкаському районі комплексний медичний огляд постраждалих осіб зводиться до огляду сімейного лікаря.

Амбулаторно-поліклінічна допомога ліквідаторам, евакуйованим, переселенцям та мешканцям радіаційно забруднених територій надається по дільничному принципу.

Диспансерне спостереження ліквідаторів, евакуйованих та жителів радіаційно забруднених територій здійснюється лікарями Центру первинної медико-санітарної допомоги.

Лікарями загальної практики і сімейної медицини забезпечується проведення цільових медичних оглядів, обстеження та динамічний нагляд за виявленими хворими. Лікар-організатор здійснює контроль за ходом диспансеризації та оздоровленням.

Звітність про надання амбулаторно-поліклінічної допомоги постраждалому населенню формується та підтримується автоматизовано в усіх регіонах.

Виконуються вимоги законодавства в частині пільгового медикаментозного забезпечення амбулаторно-поліклінічного лікування. Воно здійснюється за наявності коштів. Потребує поліпшення система забезпечення хворих ліками за пільговими рецептами лікарів для безперервного лікування.

Сума виділених коштів на цей вид лікування приблизно пропорційна кількості постраждалого населення, яке мешкає на цих територіях, особливо кількості ліквідаторів. Та наявне фінансування не дозволяє в повному обсязі забезпечити поліклінічне лікування. Воно сягає 43-65 грн на одного постраждалого на рік.

Стаціонарна медична допомога в районних, обласних лікарнях та науково-дослідних установах у перевірених районах надавалася всім категоріям постраждалих при наявності показань. Показник стаціонарного забезпечення високий. Практикується лікування хворих в умовах денного стаціонару та вдома.

Санаторно-курортне оздоровлення цієї категорії населення із зазначених районів проводилося в оздоровницях та місцевих санаторіях. 2014-го року на оздоровлення використано близько 10-ти млн грн.

Показники стану здоров’я осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи в Канівському районі мають негативні тенденції за виключенням показника смертності, який торік суттєво зменшився, нижчий середнього по області та по Україні.

Незважаючи на зниження рівня загальної та первинної захворюваності в Черкаському районі, спостерігається зростання показників первинної та загальної інвалідності та показників смертності серед «чорнобильців» протягом останнього року.

Рівень загальної захворюваності в Чигиринському районі найвищий в області; протягом 2014 року мав тенденцію до зростання; останній в 2,4 рази перевищує середній по області та у 2,9 разів вищий середнього в Україні. Показники загальної інвалідності та смертності в Чигиринському районі мають негативні тенденції протягом останніх років.

Під час колегії організацію надання медичної допомоги особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в Чигиринському та Канівському районах визнали задовільною. У Черкаському районі вона частково не відповідає вимогам нормативно-законодавчих актів.

Серед пропозицій медиків – провести обов’язкове маркування медичних карт чорнобильців, провести аналіз розбіжностей щодо кількості такого населення, здійснювати комісійну підготовку матеріалів для розгляду на медичній раді, оперативній нараді, звернути увагу лікарів профільних відділень на необхідність встановлення клінічного діагнозу захворювання відолвідно до сучасних класифікацій.

Немає коментарів:

Дописати коментар