-->

18.06.15

Постійна комісія з питань забезпечення прав людини підтримала Звернення чорнобильських організацій до Президента України

16 червня, під час засідання постійної комісії з питань забезпечення прав людини, свободи слова та інформації депутати Харківської обласної ради розглянули проект Звернення Всеукраїнських громадських чорнобильських організацій до Президента України стосовно вирішення проблемних питань пов’язаних із захистом громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. У роботі комісії взяла участь заступник голови обласної ради Людмила Давидова.

У Зверненні до Глави держави зокрема пропонується:

- оголосити 2016 рік – роком вшанування подвигу ліквідаторів та пам’яті жертв Чорнобильської трагедії;

- заснувати відповідну державну нагороду;

- зобов’язати Кабінет Міністрів України: створити Національний оргкомітет з відзначення 30-х роковин трагедії, затвердити план заходів на 2015-2016 рр; внести на розгляд Верховної Ради України законодавчі пропозиції про відновлення базових норм Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», передусім статті 54 в редакції, що діяла до 2008 року тощо.

Також чорнобильські організації вважають за необхідне звернутися до ООН щодо визнання 2016 року – роком вшанування подвигу ліквідаторів та пам’яті жертв Чорнобильської трагедії, а також до Європарламенту – проханням про надання фінансової цільової допомоги Україні для ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та вирішення житлових, медичних та інших соціальних проблем українських чорнобильців.

Під Зверненням свої підписи поставили президент Всеукраїнської ГО інвалідів «Союз Чорнобиль України» В.Березін, голова правління ВГО «Всеукраїнське об’єднання ветеранів Чорнобиля» В.Проскурін, голова Всеукраїнської Спілки ліквідаторів-інвалідів «Чорнобиль-86» А.Колядін.

Звернення до Президента України розгляне на пленарному засіданні депутатський корпус обласної ради.

У 2016 році відзначатимуться 30-ті роковини Чорнобильської трагедії, визнаної катастрофою планетарного масштабу. Від неї постраждали 5 млн громадян України, Білорусії, Росії, Польщі, Скандинавських та інших країн Європи. Радіаційного зараження зазнали території площею близько 200 тис.кв.км. Ліквідовували аварію 600 тисяч чоловік, з них 400 тисяч – громадяни України. 

Немає коментарів:

Дописати коментар