-->

22.07.15

«Чорнобильці» з Ковеля отримають по 1000 євро компенсації за невиплату соціальної допомоги

Понад чотири роки мешканці Ковеля, ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС, чекали на обіцяні державою виплати, і ще два – на позитивне рішення Європейського суду з прав людини щодо коштів, які заборгувала їм держава. Юристи Ковельського Центру правової інформації та консультацій зробили все, щоб люди нарешті отримали гроші і справедливу сатисфакцію за порушення своїх прав. 

Скарги до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) юрисконсульт ЦПІКу при Волинській обласній громадській організації «Центр правової допомоги» Наталія Дуброва складала і надсилала протягом 2012-13 років. Таким чином правники допомагали 12-тьом ковельчанам, ліквідаторам чорнобильської аварії, домогтися виплат за двома видами соціальних пільг. Навіть маючи на руках рішення місцевого суду, що набули чинності 2011-го, люди не могли отримати гроші.

- У ліквідаторів-"чорнобильців" невиконаних рішень Ковельського суду було декілька. Боржниками були Пенсійний фонд України і Управління праці та соцзахисту населення, - пояснює юрист.

Першого успіху дочекалися у 2014 році, коли за рішенням ЄСПЛ троє ліквідаторів отримали справедливу сатисфакцію у розмірі 2000 євро кожен та виплати згідно з рішенням Ковельського міськрайонного суду, де боржником був Пенсійний фонд.

Але розгляд інших справ відкладався через те, що Уряд України пообіцяв виконати рішення національних судів в добровільному порядку. Про що людей наприкінці 2014-го повідомив листами ЄСПЛ.

І ось нарешті в червні 2015-го ковельчанам надійшли письмові повідомлення про те, що Європейський суд з прав людини відновлює розгляд їхніх справ. У листах (текст яких, до речі, теж допомогли перекласти з англійської прямо в Центрі) пояснювалося, що український Уряд не виконав домовленості добровільно, і в подальшому ще троє скаржників отримають рішення про призначення справедливої сатисфакції, щоправда вдвічі меншої - в розмірі 1000 євро. Але справа зрушила з місця!

Чи варто казати, наскільки великою була радість людей, які понад чотири роки чекали на свої законні виплати. Надто, зважаючи на сумну загальну ситуацію з соціальними гарантіями ліквідаторам чорнобильської аварії.

Немає коментарів:

Дописати коментар