-->

14.07.15

Більше 664 тисяч чорнобильців у Київській області чекають від уряду підвищення рівня соціального захисту – активісти

Київ, 13 липня 2015 року – Уряд проводить політику скасування соціальних гарантій для чорнобильців. Обмеження складають низькі пенсії, високі податки, складна процедура отримання субсидій та виключення окремих населених пунктів та категорій чорнобильців з пільгових списків. «Закони України 76 і 2212 та постанова 389 є ланцюгом законодавчих рішень, що зменшили соціальний захист чорнобильців до рівня, який не дає змоги забезпечити необхідне лікування та проживання постраждалих у результаті катастрофи», – пояснив під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі президент ВГО «Союз Чорнобиль України» Володимир Березін. «На сьогоднішній день інвалід-чорнобилець обкладений податком на пенсію у розмірі 31,5% – таким чином не виконується закон про мінімальну пенсію чорнобильців. Ліквідатори аварії отримують наразі від 1 до 2 тисяч гривень, а розмір пенсій зменшився на 15%», – пояснив Володимир Березін.

За інформацією учасників брифінгу, у Київській області проживає 664 тисячі 196 осіб постраждалих внаслідок чорнобильської катастрофи. З них 27 тисяч 727 осіб – це безпосередньо учасники. Представник ВГО «Союз ветеранів Чорнобиля» Віктор Гайдак наголосив на тому, що ставлення до чорнобильців є невідповідним не тільки на рівні органів влади, але й у медичних та оздоровчих закладах – це, зокрема, вимога оплати лікування, процедур та послуги у лікарнях та санаторіях, що для згаданих категорій населення мають здійснюватися за рахунок державного бюджету.

На думку народного депутата України, члена фракції об’єднання “Самопоміч” Наталії Веселової, причиною урізання пільг є не брак бюджетних коштів, а неефективне їх використання. «У минулому році Міністерством соціальної політики не було використано близько 6 мільярдів гривень – ці кошти не були використані на виплати пенсій і соціальних допомог та повернені до державного бюджету. Із цієї суми – 226 мільйонів виділялось саме на соціальні програми для чорнобильців», – розповіла Наталія Веселова.

Питання ігнорування проблем чорнобильців учасники брифінгу планують підняти на круглому столі з представниками профільних міністерств і громадськості. Шляхами покращення ситуації активісти бачать призначення директора департаменту, який займається проблемами чорнобильців та привернення уваги громадськості до цієї категорії пільговиків.

Немає коментарів:

Дописати коментар