-->

10.07.15

Міська влада підтримала харківських чорнобильців

Харківська міська рада сьогодні, 10 липня, на позачерговій сесії підтримала ініціативу всеукраїнських чорнобильських організацій з питання повернення їм низки пільг і вирішила надіслати відповідне звернення Президенту України Петрові Порошенку.

У своєму зверненні до Президента чорнобильці попросили його зобов'язати Кабмін внести на розгляд Верховної Ради України законодавчі пропозиції про відновлення базових норм Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», насамперед ст. 54 в редакції, що діяла до 2008 року. Також вони попросили поліпшити пенсійне забезпечення евакуйованих, вдів та дітей чорнобильців, солдат строкової служби та забезпечити житлом найбільш нужденних чорнобильців, поліпшити їх медичне обслуговування.

«За ініціативою Кабміну законом України від 28 грудня 2014 року скасовано низку важливих прав громадян, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи, щодо належного пенсійного забезпечення та соціальних гарантій. Всупереч Конституції України і здоровому глузду, на пенсії інвалідів-ліквідаторів та інвалідів війни встановлений податок. На лікування чорнобильців, в тому числі інвалідів, які страждають від невиліковних хвороб, виділяється фінансування лише близько одного відсотка від необхідного», - говориться у листі до Президента.

Також чорнобильці звернулися з проханням прийняти указ про оголошення 2016 року роком вшанування подвигу ліквідаторів і пам'яті жертв чорнобильської трагедії, а також заснувати відповідну державну нагороду.

Крім того, представники громадських організацій планують надіслати звернення до Організації Об'єднаних Націй про визнання 2016 року роком чорнобильців, а також в Європарламент з проханням про надання фінансової цільової допомоги Україні для ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та вирішенні житлових, медичних та інших соціальних проблем українських чорнобильців.

Довідка. 26 квітня 2016 року відзначатиметься 30-та річниця аварії на ЧАЕС. Згідно з Конституцією України, чорнобильська катастрофа визнана катастрофою планетарного масштабу. Від неї постраждали близько 5 млн громадян України, Білорусії, Росії, Польщі, скандинавських та інших країн Європи. Радіаційному зараженню піддалися території площею близько 200 тис. кв. км. З 600 тис. ліквідаторів аварії було близько 400 тис. українців.

http://www.city.kharkov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар