-->

26.07.15

Верховний Суд України прирівняв пенсію до банківського вкладу

Пенсії українців, які зараховуються на банківську картку, автоматично стають банківським вкладом.

У правовій позиції, яка висловлена Верховним Судом України в постанові від 24 червня 2015 року у справі № 6-535цс15 йдеться про те, що кошти після зарахування на рахунок отримувача пенсії (пенсіонера) втрачають свій цільовий статус (пенсії, соціальні виплати), та набувають статусу банківського вкладу. При цьому перерахування (видача) вкладу можливе лише в порядок та спосіб, визначений законодавством, шляхом отримання спадщини спадкоємцями померлого вкладника.

Таким чином пенсії, які пенсіонери отримують на банківську карту, автоматично стають банківським вкладом. На практиці це означає, що, якщо, приміром, банк стає проблемним, то Фонд гарантування вкладів зобов’язаний буде виплатити пенсіонерові розмір компенсації, оскільки пенсія в такому випадку набуває статусу вкладу, і втрачає статус соціальної допомоги.

Однак, у випадку смерті пенсіонера його родичі зможуть отримати кошти лише після вступу в права спадщини. Відповідно до норм пенсійного законодавства, що діє на даний час, сума пенсії, яка нараховувалась пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв’язку із його смертю, виплачується по місяць смерті включно членам його сім’ї, які проживали разом із пенсіонером на день його смерті. Непрацездатним членам сім'ї зазначені суми виплачуються незалежно від спільного проживання з померлим пенсіонером. За виплатою недоотриманої суми пенсії померлого члени сім'ї повинні звернутися протягом шести місяців з дня смерті. У разі відсутності членів сім'ї, які проживали разом з пенсіонером, або якщо вони в шестимісячний термін не звернуться за виплатою вказаної суми – то недоотримана сума пенсії, що нараховувалася і перебувала на відповідному банківському рахунку померлого пенсіонера, має входити до складу спадщини. За виплатою недоотриманої пенсії родичам померлого пенсіонера необхідно звертатися в управління Пенсійного Фонду за місцем знаходження пенсійної справи. Оформлення її виплати проводиться після отримання відомостей з відділення поштового зв'язку про факт неотримання пенсії у місяці смерті пенсіонера.

Прес-служба Партії пенсіонерів України

Немає коментарів:

Дописати коментар