-->

05.11.15

Інформаційне повідомлення про акцію протесту чорнобильців біля Кабінету Міністрів України 04.11.15 року

04 листопада 2015 року з 10.00 до 13.00 біля будівлі Кабінету Міністрів України відбувся черговий етап всеукраїнської акції протесту чорнобильців, яка розпочалася у серпні 2015 року за ініціативою Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України», Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнське об’єднання ветеранів Чорнобиля» та Всеукраїнської Спілки ліквідаторів-інвалідів «Чорнобиль-86». 

Активну участь у цій акції взяли чорнобильці Харківської, Черкаської, Хмельницької, Житомирської, Вінницької, Київської областей та міста Києва.

Учасники акції підтримали такі вимоги до органів влади:
«Вимагаємо від Кабінету Міністрів України:
  • притягнути за такі дії до відповідальності Міністра соціальної політики України П. Розенка;
  • невідкладно прийняти постанову «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 28 липня 2010р. № 656 і від 23 листопада 2011р. №1210», якою передбачено, зокрема, збільшення з 01 жовтня 2015 року мінімальних пенсій інвалідів-чорнобильців до рівня: 530, 475, 420 і 200 відсотків прожиткового мінімуму для інвалідів відповідно І, ІІ та ІІІ груп, а також дітей-інвалідів.
Підтримуємо вимоги учасників попередньої акції протесту щодо негайного відновлення дії статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» в редакції, що діяла до 01 січня 2008 року і передбачала встановлення мінімальних розмірів пенсії для інвалідів-чорнобильців на рівні 10, 8, 6 та 3 прожиткових мінімумів для інвалідів І, ІІ, ІІІ груп і дітей-інвалідів відповідно, а також невідкладного внесення до парламенту України відповідного законопроекту від Кабінету Міністрів України. 

Вимагаємо від Верховної Ради України:
  • розглянути і прийняти такий законопроект у поточному році;
  • невідкладно прийняти Постанову про вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та про заходи пов'язані з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи. 
Вимагаємо від Президента України:
  • вжити заходів щодо притягнення до відповідальності державних посадових осіб, які своїми діями чи бездіяльністю порушують законні права та інтереси інвалідів-ліквідаторів, інших українських громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також підривають довіру громадян до органів державної влади;
  • невідкладно прийняти Указ про відзначення 30-х роковин Чорнобильської трагедії, основним змістом якого мають бути не парадні заходи, а поновлення законних прав громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на належний соціальний захист».
Найбільш гострі дискусії виникли навколо пропозицій про негайну відміну постанови Кабінету Міністрів України №1210 і прийняття змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» стосовно відновлення ст. 54 у її первісному вигляді. Проте, якщо сьогодні відмінити постанову Кабінету Міністрів України №1210, то не буде ніякої правової основи для призначення пенсій інвалідам Чорнобилю. Для прийняття ж будь-яких змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» потрібен певний час: для розробки і внесення законопроекту від суб’єкту права законодавчої ініціативи, опрацювання його в профільних комітетах парламенту, включення до порядку денного сесії Верховної Ради України, голосування в першому і другому читаннях… Тому першим кроком, який повинен здійснити Кабінет Міністрів України – це внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України №1210, які погоджені із всеукраїнськими громадськими чорнобильськими організаціями і які дають можливість з 01 жовтня 2015 року у двічі підвищити мінімальні пенсії інвалідам з числа ліквідаторів, евакуйованих із зони відчуження, переселених із зони безумовного відселення, а також дітям-інвалідам. Це – лише перший крок, який Кабінет Міністрів України може і зобов’язаний зробити негайно. Це аж ніяк не перешкоджає, а навпаки стимулює робити наступний крок – внести від Кабінету Міністрів України законопроект про поновлення ст. 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» в редакції, що діяла до 01 січня 2008 року та прийняття Верховною Радою України такого закону.

Сьогодні, 04.11.2015 року, о 17.30 має відбутися засідання робочої групи на рівні заступників міністрів за участю лідерів всеукраїнських громадських чорнобильських організацій, на якому відпрацьовуватимуться пропозиції для внесення на розгляд Кабінету Міністрів України.Про подальший перебіг подій читайте на сайті Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України». 

http://www.souzchernobyl.org

Немає коментарів:

Дописати коментар