-->

02.12.15

Шість нулів для чорнобильців

Шість нулів для чорнобильців. Полтавські ліквідатори з острахом чекають держбюджету та сподіваються на роботу обласних депутатів. Щоб задовольнити основні потреби учасників ліквідації аварії на Чорнобильській атомній електростанції – треба наступного року як мінімум розраховувати на мільйонну суму, говорять керівники обласної організації «Союз Чорнобиль України». Своїми переживаннями вони поділилися із журналістами, плануючи День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС.

У Полтаві має з\'явитись вулиця, площа чи алея героїв Чорнобиля. Відповідне звернення лобіюватимуть чорнобильці до мера обласного центру. Представники їх організації говорять: під час декомунізації таке рішення цілком доречне. Тим паче, наступного року вшановуватимуть 30-у річницю трагедії. Про це говорили під час наради в облдержадміністрації, присвяченої організації Дня вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС. Крім обговорення заходів до цієї дати, стало відомо, що традиційне покладання квітів та святкові урочистості запланували на 13 годину 14 грудня. 

Втім, нині, зізнаються чорнобильці, найбільше їх цікавить наступний рік. Попри те, що 2016-й в Україні оголосять роком вшанування пам\'яті ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, чи буде забезпечено їх оздоровленням і лікуванням – поки що невідомо. А приклад минулого року полтавців відверто лякає.

Віктор Шкурпела, голова Полтавської обласної організації «Союз Чорнобиль України»:

Не дай боже, буде бюджет закладений такий, як минулого року: 28 числа – найтрагічніша дата для чорнобильців. Тоді були внесені зміни до чорнобильського законодавства. Ми прокинулися, і діти та ліквідатори другої групи автоматично випали з усіх законів про оздоровлення й лікування.

Чорнобильці говорять: разом з Департаментом праці та соціального захисту підготували проект. У ньому виписали свої потреби та суми. Але скільки потрібно, щоб задовольнити усе з держбюджету і з обласного – не говорять. Тільки сподіваються на новообрану обласну раду.

Віктор Шкурпела, голова Полтавської обласної організації «Союз Чорнобиль України»:

Але це буде, я думаю, не менше шести нулів. Наші колеги – Дніпропетровська область – заклали суму у три мільйони, харків\'яни – півтора мільйона. У нас більш аграрна, а не індустріальна область, то якщо ми вийдемо до мільйона – це буде дуже добре.

Нині у Полтавській області живе до 16 тисяч чорнобильців. Із них 12 тисяч – ліквідатори. А ще на початку 90-х останніх було на 5 тисяч більше.

Інна Безугла

Немає коментарів:

Дописати коментар