-->

15.12.15

День ліквідатора: вшанували і… знову пообіцяли

Вшанували і… знову пообіцяли – так стисло можна визначити те, як сьогодні представники влади відзначали День ліквідатора. Офіційною мовою день вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Як і годиться, голова облдержадміністрації Валерій Куліч, голова обласної ради Ігор Вдовенко, секретар міськради Чернігова Віктор Бистров, інші чиновники, депутати та усі небайдужі поклали квіти до пам’ятного знака “Героям Чорнобиля” і вшанували пам'ять загиблих та померлих ліквідаторів. До цього в облдержадміністрації була офіційна зустріч. Очільники області та міста дякували тим, хто взяв на себе приборкання радіаційної стихії, вручали почесні відзнаки. Щоправда, Почесні грамоти міськради та виконкому дісталися чомусь аж двом членам обласного відділення Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля і трьом – громадської організації “Союз інвалідів Чорнобиля”. Так би мовити, за “активну участь у громадському житті міста” і з “нагоди”. Дивно, м’яко кажучи, у наш непростий час вшановувати “чорнобильців” з таким формулюванням.


Батько автора цих рядків теж був одним з перших ліквідаторів, котрі 1986 року рятували світ від радіації. Віталій Миколайович разом з колегами по чернігівському “ШБУ-14” будував шлях від АЕС до Зеленого Мису. Якихось особливих відзнак не отримував, інвалідом Чорнобиля його не визнали, помер рівно 4 місяці тому. Не в останню чергу, через те, що не мав достатньо дорогих ліків. Безкоштовні у “чорнобильській” аптеці доводилося “вибивати”. Особливо влітку, коли міська влада “врізала” фінансування: з 37 ліквідаторів “отоварити” рецепти (і то не всі) там можуть 15. Колег батька по Чорнобилю, теж скромних і без відзнак, залишилось уже небагато – ось кого варто вшановувати. Щоправда, в громадському житті міста вони участі не беруть, бо старі та хворі.


Цікаво, що всі їхні проблеми, як виявляється, добре розуміє і влада. І навіть після нагородження це продемонструвала. В. Куліч жваво цікавився життям ліквідаторів, визнаючи, що невирішених проблем у них чимало. “Основне питання, з яким ліквідатори звертаються до влади – медичне лікування. На превеликий жаль, останніми роками зменшили кількість коштів. Ліки всі імпортні, а суми, які виділяються, є приблизно тими, які і виділялися раніше. На цю різницю зменшено надання медичної допомоги цим людям. Ми постараємся відпрацювати бюджет наступного року, щоб допомогти цій категорії людей в плані отримання ліків, лікування, реабілітації”, — пообіцяв голова облдержадміністрації.


А ще озвучив намір провести чергову нараду, аби заслухати можливі пропозиції для “покращення роботи”. І, звичайно ж, ділився планами добудови у Куликівці багатоквартирного будинку для “чорнобильців”. Крім того, В.Куліч “прояснив” історію з посвідченнями, яка влітку “виплеснулася” у судові “розбірки”. “Як такої, проблеми не було, а було бажання невеликої групи людей, що сьогодні скоротилася до двох. Вони не хочуть отримувати посвідчення. Ну це їхня особиста справа. Їх у суді відновили, але вони вимагають, аби ми видали посвідчення з датою два роки тому. Це юридично неможливо. Решта бажаючих отримала нові документи”, — так прокоментував керівник області конфліктну ситуацію.

Станіслав Клопот

Немає коментарів:

Дописати коментар