-->

14.12.15

Чорнобиль – біль наш довічний

Пам'ять. Саме вона є рушієм людського поступу та оберегом найвищих моральних цінностей. Спливатимуть роки, але історики ще не раз повертатимуся до подій весни 1986 року.

Аварія на ЧАЄС, що сталося 26 квітня 1986 року своїм крилом заділа і населенні пункти в Вінницької області. 

В боротьбі з цим монстром приймали участь тисячі подолян від різних формувань та організацій. 

На жаль багато з них не дожило до сьогоднішнього дня. Але пам'ять про цих людей та їх подвиг має завжди залишатися у спогадах майбутніх поколінь. напередодні відзначення відповідно до Указу Президента України від 2006 року Дня вшанування учасників ЛНА на ЧАЄС 14 грудня 2015 року.

В закладі культури центральної бібліотечної системи м. Вінниці, бібліотеці філії № 6 ( Вінниця, пров. К. Маркса, 50) відбувся захід під назвою «А пам'ять людська повертатиме нас» організований спільно активістами громадської організації «Асоціація жертв Чорнобиля», працівниками бібліотеки на чолі з завідуючою Івацько С.І. та депутатом ВМР Мацерою В.В. 

В цей день до бібліотеки завітали ліквідатори аварії на ЧАЄС, студенти Вінницького технічного училища №11 м Вінниці та небайдужі громадяни.

Голова Ради організації «Асоціація жертв Чорнобиля» В. Мельник звернув увагу присутніх, що 29 років назад 14 грудня 1986 року був підписаний Державний акт членами урядової комісії про прийняття в експлуатацію комплекса захисних споруд - саркофаг над дахом ЧАЄС.

Ліквідатори аварії на ЧАЄС поділилися з присутніми спогадами про ту велику роботу, яку проводили люди, щоб перемогти мирний атом.

Ліквідатор аварії Наливкін В.Д. - лікар за фахом зі сльозами на очах розповів про роботу медиків в зоні відчуження в 1986 році. На остаток розповіді додав «…по закінченню нашого відрядження усім працівникам оголосили подяку і відправили на Вінницю. Тиждень відпочили, а потім стали до роботи, але на долю не нарікаємо». Володимир Данилович Наливкін в дитячий клінічній лікарні № 2 м. Вінниці пропрацював понад 50 років. Сьогодні має велику повагу в колективі лікарні та серед чорнобильців області та міста за свою активну громадянську позицію по відстоюванню інтересів ліквідаторів та постраждалих осіб в органах влади та місцевого самоврядування.

Робота ліквідаторів аварії на ЧАЄС була відзначена нагородами МО України, МНС України та держави.

Увазі присутніх була запропонована книжкова виставка авторів ліквідаторів аварії на ЧАЄС : Лациса М П., Ястремського М. М., Сокола В.Ф. «Вінничани в Чорнобилі» де своїми спогадами діляться учасники подій, що мешкають в області та носять горде ім`я «ліквідатор аварії на ЧАЄС»

В випущених 15 виданнях приводяться спогади наших земляків, які своєю працею захистили світ від атомної чуми 20 століття.

На заході присутнім зачитувались розповіді та вірші ліквідаторів про чорнобильське лихо, демонструвалися кадри зі слайдів про сучасний стан зони відчуження.

Розповідалося про роботу, яку проводять активісти організації, щоб пам'ять про земляків зберігалася в історії людства ще багато років.

Присутні хвилиною мовчання памянули пам'ять тих людей, яких не має сьогодні серед нас.

На остаток зустрічі депутат міської ради Мацера В.В. привітав чорнобильців з Днем вшанування учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЄС та запевнив, що міська влада на чолі з міським головою Моргуновим С.А. та всім депутатським корпусом будуть підтримувати чорнобильців та запевнив, що депутати ВМР проголосують за перейменування одної з площ міста, на нову назву, яка носитиме ім`я «Площа героїв Чорнобиля».

Голова Ради «Асоціація жертв Чорнобиля» Мельник В.

Немає коментарів:

Дописати коментар