-->

19.12.15

Мін`юст відкрив справу на Уряд за прожитковий мінімум

Підконтрольна Міністерству юстиції Державна виконавча служба України, відкрила справу за заявою керівника проекту "Відкритий Суд" Станіслава Батрина щодо виконання рішення суду про перегляд урядом прожиткового мінімуму в Україні.

Нагадаємо, впродовж 2015 році ми виграли дві судові справи проти уряду України про перегляд прожиткового мінімуму в суді першої та апеляційної інстанції. Не зважаючи на те, що рішення набуло законної сили та підлягає виконанню, уряд подав касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду і просив зупинити перегляд прожиткового мінімуму в Україні. Однак, і суд касаційної інстанції відмовив Кабінету Міністрів України в задоволенні такого клопотання. Наразі рішення суду підлягає примусовому виконанню.

В постанові про відкриття виконавчого провадження зазначається зобов'язати Кабінет Міністрів України вжити передбачені законодавством заходи та реалізувати наявну компетенцію з метою:

1) провести науково – громадську експертизу набору продуктів харчування, набору непродовольчих товарів і набору послуг для встановлення прожиткового мінімуму в Україні;
2) провести перегляд вмісту наборів непродовольчих товарів, продуктів харчування та послуг для основних соціально – демографічних груп населення.

Крім того, що уряд принципово повинен виконати зазначені вимоги на майбутні роки, Кабінет Міністрів було зобов'язано встановити належний розмір прожиткового мінімуму в Україні відповідно до закону ще у 2015 році.

Втім, для невиконання рішення суду Кабінет Міністрів та Міністерство юстиції вдалося до порушення закону. Так, з постанови про відкриття виконавчого провадження вбачається, що виконавчий лист надійшов на виконання 01.12.2015 р. Проте, ми маємо докази надходження документу ще 25.11.2015 р., що, на наш погляд, свідчить про фальшування.

Відповідно до ст. 25 Закону України "Про виконавче провадження", державний виконавець протягом трьох робочих днів з дня надходження до нього виконавчого документа виносить постанову про відкриття виконавчого провадження. Це означає, що провадження щодо Кабміну мало бути відкрите ще 28 листопада.

Додатково маємо повідомити, що за всіма адресами Мінюсту та ДВС (вул. Городецького 13, вул. Артема 73, пров. Рильський 10) державний орган не прийняв у нас виконавчий лист на виконання і запропонував кидати оригінали документів у поштову скриньку, без внесення відомостей у журнал вхідної кореспонденції (!). Цим самим, ми вимушено направляли виконавчий лист цінним листом з описом вкладення, що також свідчить про порушення державним органом закону.

Немає коментарів:

Дописати коментар