-->

01.02.16

Щодо нових правил реєстрації транспортних засобів

Вони спрямовані на те, аби не виникало підозр стосовно справжності ідентифікаційних номерів транспортного засобу та реєстраційних документів. Встановлення відповідності конструкції, перевірка за Єдиним державним реєстром МВС та автоматизованою базою даних при розшуку транспортних засобів проводяться уповноваженими особами сервісного центру МВС.

Суть змін, визначених відповідною урядовою постановою, у тому, що під час державної реєстрації, перереєстрації, зняття з обліку транспортні засоби (крім випадків реєстрації нових транспортних засобів, перереєстрації транспортних засобів у зв’язку зі зміною найменування та адреси юридичних осіб, прізвища, імені чи по батькові, місця проживання фізичних осіб, які є власниками транспортних засобів, вибракування їх у цілому) підлягають огляду фахівцями експертної служби МВС з метою звірення iдентифiкацiйних номерів їхніх складових частин з номерами, зазначеними в поданих власником для реєстрації документах.

За результатами огляду в документах, які подають для державної реєстрації, робиться відповідна відмітка або складається акт огляду.

Експертне дослідження транспортного засобу та реєстраційних документів на транспортний засіб (інших документів, які є підставою для реєстрації транспортного засобу) проводиться за заявою власника з метою визначення справжності ідентифікаційних номерів транспортного засобу та реєстраційних документів.

Експертне дослідження проводять фахівці експертної служби МВС або судові експерти державних спеціалізованих установ, які мають присвоєну в установленому Законом України «Про судову експертизу» порядку кваліфікацію судового експерта з правом проведення досліджень за відповідними експертними спеціальностями. За результатами дослідження складається висновок експертного дослідження, який додають до документів, котрі подаються для державної реєстрації.

Встановлення відповідності конструкції, перевірка за Єдиним державним реєстром МВС та автоматизованою базою даних про розшукувані транспортні засоби проводяться уповноваженими особами сервісного центру МВС.

***
Коментуючи це важливе нововведення в законодавстві, виконуючий обов’язки директора Регіонального сервісного центру МВС України в Чернівецькій області Василь Душинський зазначає:

— Раніше комплексне дослідження транспортного засобу спеціалістами-експертами проводилось тільки за бажанням власника, або довіреної особи, або ж, якщо у фахівців виникала підозра щодо справжності ідентифікаційних номерів автомобіля. Необов’язковість цієї процедури призводила до небажаних наслідків. Умільці, гаражні майстри навчилися робити двійники транспортних засобів. І було їх чимало. Автомобілі експлуатувались паралельно… Тобто, підроблялось свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, і при відсутності тимчасового реєстраційного талону на право керування, довіреності та чи інша особа сідала за кермо. Виходило так, що один і той же легковик міг їздити дорогами і в Чернівецькій області, і у якійсь іншій…

Уявіть ситуацію, коли один громадянин купує в іншого автомобіль. Працівник МРЕВ з’ясовує при огляді транспортного засобу, що ідентифікаційний номер кузова з номером у техпаспорті співпадає. Експертиза не обов’язкова. Проблем ніби й немає. Згодом третій власник вирішує перевірити придбане ним авто і з’ясовує, що придбав «кота у мішку». Хто з перших двох допустив фальсифікацію — не відомо… Бувало й таке, що автомобіль мав і чотирьох, і п’ятьох власників. Бо не рідко громадяни продають авто впродовж короткого терміну, аби підтримувати їх високу вартість. Такі ситуації виникали періодично. Відтак люди зазнавали фінансових збитків, моральних — у судових процесах.

Наразі, зі змінами в законодавстві, у наших територіальних сервісних центрах чогось подібного виникнути не може.

Прес-служба Регіонального сервісного центру

МВС України в Чернівецькій області


Немає коментарів:

Дописати коментар