-->

21.02.16

В Костантинівці зустрічалися чорнобильці Донецької області

20 лютого відбулася зустріч представників чорнобильських організацій Донецької області які розташовані на підконтрольній Україні території. У місті Костянтинівка, яке через своє зручне географічне розташування було обрано місцем проведення заходу, крім організаторів були присутні чорнобильці з міст Торецьк, Селідове, Димитров, Ліман, Краматорськ, Дружківка та Слов'янського району. По різним причинам не змогли прийняти участь представники Бахмуту та Світлодарську, які заявили свою зацікавленість заходом.

Напередодні 30-х роковин Чорнобильської катастрофи, чорнобильцями області було вирішено розглянути найбільш актуальні питання для осіб які постраждали внаслідок ядерної катастрофи.

Першим та головним було питання діяльності чорнобильських організацій на підконтрольній України території. Реально оцінюючи стан справ у Донецькому регіоні, приймаючи до уваги, що значна кількість міст розташована у зоні ризику для життя, все ж потрібно видзначити, що діяльність більшої частини організацій і тому числі Донецької обласної організації "Союз Чорнобиль України" є незадовільною в плані захисту інтересів чорнобильців області. 

Потрібно загострити увагу на тому, що якісним показником роботи Донецької обласної організації "СЧУ", яка є структурним підрозділом найбільшої всеукраїнської організації є включення в робочу групу при ДонОДА по організації заходів до 30-х роковин Чорнобильської катастрофи лише однієї чорнобильської організації від донеччини - Краматорської міської громадської організації "ТСЗ "Пам'ять Чорнобиля". Виникає питання - нікому іншому не було запропоновано участі, чи більш ніким не виявлено зацікавленості? 

Це питання як до ДОДА так і до обласної організації, яка включає в себе більшу частину чорнобильців області.

Внаслідок цього, та враховуючи те, що Донецька обласна організація ВГОІ "Союз Чорнобиль України" практично не веде ніякої діяльності на території області підконторольної України, учасниками зборів було прийнято рішення про створення окремої структури, яка буде представляти частину чорнобильців Донецької області яка підконтрольна Україні та боротися за їх права.

Другим з нагальних питань які були розглянути в ході зустрічі було делегування представника в переговорну групу при Мінсоцполітики з питань соціального захисту чорнобильців. На думку учасників зборів найбільш прийнятною кандидатурою для включення в таку структуру є учасник практично всіх протестних акцій чорнобильців України, майдановець, доброволець АТО, помічник народного депутата - Деркач Володимир Григорович, який відомий всім чорнобильцям донеччини своєю правозахисною діяльністю яка направлена на відстоювання інтересів чорнобильців України.

В частині різного, увагу чорнобильців було привернуто до ситуації яка складається навколо виконання Постанови КМУ №936 де в пункті 9-му Порядку використання коштів державного бюджету для виконання програм, які пов'язані із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи визначено, що: 

"Мінсоцполітики в десятиденний строк після прийняття закону про Державний бюджет України на відповідний рік, виходячи з розроблених МОЗ фізіологічних (медичних) норм харчування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 травня 1992 р. N 258 ( 258-92-п ) (ЗП України, 1992 р., N 10, ст. 236), і даних Держстату щодо середніх цін на продукти харчування, що склалися в регіонах за попередні три місяці, визначає в розрізі Автономної Республіки Крим, областей, мм. Києва та Севастополя розміри грошової компенсації вартості продуктів харчування відповідно до Закону ( 796-12 ) для громадян, віднесених до категорій 1 і 2, потерпілих дітей у разі захворювання кровотворних органів (гострі лейкози), щитовидної залози (аденома, рак), на злоякісні пухлини, а також для батьків потерпілих дітей, які не відвідують дитячі дошкільні та шкільні заклади і не забезпечуються продуктами харчування."


На жаль пройшло вже набагато більше ніж десять днів, а грошова компенсація до цього часу не перерахована! Така бездіяльність Мінсоцполітики не повинна залишатися без уваги чорнобильців, а можливо і правоохоронних органів. Якщо хтось не хоче виконувати свої службові обов'язки, залишається тільки примушувати їх це робити.

Було заслухано також, підготовлені звернення до влади від чорнобильці області, які пропонуємо вашої увазі. В разі погодження з думкою авторів, пропонуємо роздрукувати звернення та надіслати їх адресатам.

                                                                                 ПРЕЗИДЕНТУ УКРАЇНИ
ПОРОШЕНКО П.О.
ГОЛОВІ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ
ПРЕМ’ЄР - МІНІСТРУ УКРАЇНИ

Шановний Петре Олексійовичу! 

Учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС Донецької області звертаються до Вас, як до гаранта Конституції України з питаннями, що потребують негайного вирішення. 

Звертаємо Вашу увагу на те, що підготовка та проведення заходів присвячених 30-ї річниці Чорнобильської катастрофи, повинні бути нерозривно пов'язані з відновленням прав чорнобильців, гарантованих ст. 16, 22, 58 Конституції України та Законом України № 796-XII від 28.02.1991 р. «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» в редакції 09.07.2007 року. Інакше всі ці заходи будуть виглядати як черговий і вже 30-й фарс зі знущанням над тими, хто ризикуючи своїм життям і здоров'ям, рятував Україну від ядерного монстра.

Наприклад, починаючи з 2011 року припинена виплата пенсій учасникам ЛНА на ЧАЕС (які довели своє право на її отримання через суд) гарантованих ст. 50, 51, п. 4 ст. 54 ЗУ №796-XII від 28.02.1991р., тобто Пенсійним фондом та Кабінетом Міністрів України, не виконуються рішення судів. 
 
Взагалі в Україні начисто відсутне «Верховенство права» у ставленні до учасників ЛНА на ЧАЕС. Органами влади України тотально порушуються норми Конституції України: ст. 3, 8, 16, 18, 19, 22, 27, 46, 48, 55, 56, 58, 64, 92, 102, 106 п. 31 ч. 3, норми Європейської Конвенції з прав людини, норми Міжнародного договору про ядерну безпеку.

Виходячи з вищевикладеного і вірячи в те, що у нас будується правова держава, пропонуємо невідкладно вирішити нижче наступні питання.

1. Відновити до 26 квітня 2016 року Закон України № 796-XII від 28.02.1991 р. « Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» в редакції 09.07.2007 року, у відповідність до ст. 22, Конституції України.

2. До 26 квітня 2016 року почати виплату пенсій ліквідаторам 1,2,3,4 категорії відповідно ст. 50, ст. 51, п. 4 ст. 54 Закону України № 796-XII від 28.02.1991 р. « Про статус і соціальний захист громадян, .........» в редакції 09.07.2007 року. (По Міжнародному праву пенсія розглядається як особисте майно громадян.)

3. Визнати державним боргом недоплачені пенсії учасникам ЛНА на ЧАЕС 1 категорії, які довели своє право через суд, на одержання пенсії відповідно до ст. 50, п. 4 ст. 54 Закону України № 796-XII від 28.02.1991 р. « Про статус і соціальний захист громадян, .........» з 01.11.2011 року до моменту погашення заборгованості.

4. Затвердити законом строк погашення боргу до 31.12.2016 року, з урахуванням банківської ставки 3% річних, інфляції та девальвації гривні.

5. У невідкладному порядку внести зміни до ЗУ №796-XII, відміняючи вимоги доказування факту смерті у зв'язку з участю в ліквідації аварії на ЧАЕС. Дані вимоги принижують не тільки честь і гідність ліквідаторів аварії, але і державу Україну Перший раз громадянин доводить зв'язок отриманих захворювань з участю в ліквідації аварії на ЧАЕС, а вдруге, але вже вдова, зв'язок смерті свого чоловіка від захворювань у результаті його участі у ліквідації аварії на ЧАЕС.

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект № 1337 від 10.12.2014 р., що вимагає першочергового розгляду і І його прийняття.

6. Внести зміни до посвідчення ліквідаторів 1 категорії, зі слів -«Постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи» на слова - «Учасник ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС»

7. Збільшити вдвічі статтю видатків у державному бюджеті на ліки за безкоштовними рецептами.

8. Передбачити для учасників ЛНА на ЧАЕС статтю витрат у державному і обласних бюджетах, на безкоштовні операції онкологічних хворих та осіб, які потребують проведення гемодіалізу, операцій на серці.

Завантажте звернення у форматі .doc та роздрукуйте
Інша можливость - зареєструватися на сайті "Урядового контактного центра" національної системи опрацювання до органів виконавчої влади та відправити звернення у електронному вигляді.

Президенту України
П.О.Порошенку
Голові Верховної Ради України
В.Б.Гройсману
Прем'єр-міністру України
А.П.Яценюку


З В Е Р Н Е Н Н Я
учасників зборів ветеранського активу чорнобильців території Донецької області, підконтрольній української владі до керівників держави

Шановний Петре Олексійовичу!
Шановний Володимиру Борисовичу!
Шановний Арсеній Петровичу!

Ми, учасники зборів ветеранського активу чорнобильців території Донецької області, підконтрольній української владі вкрай стурбовані подальшим проведення "гібридної війни", погіршенням соціально-економічної ситуації, падінням промислового виробництва, девальвацією грошової одиниці, а як наслідок зменшенням наших пенсій, різким підвищенням цін на продукти та товари першої необхідності, медикаменти, зростання цін на житлово-комунальні послуги.

Військові дії на Донеччині значно погіршили і без того важке життя літніх людей, інвалідів, чорнобильців.

Нам ветеранам Чорнобиля, які 30 років тому захистили Україну від страшної катастрофи, особливо болісно спостерігати події, які більше двох років проходять в державі.

Розділення українського народу певними політиками по етнічному, мовному, релігійному, історичному принципам призвело до втрати АР Крим та значної частини Донбасу. Події останніх місяців ставлять питання: чи взагалі є майбутнє у нашої країни?

А минуле не здатне давати відповіді, наше завтра залежить від свободи ведення бізнесу, величини корупційної складової, рівня бюрократизації державного управління, вміння влади виділяти пріоритети.

Ми, ветерани чорнобильці українського Донбасу, готові підставити плечі та використати свій досвід, щоб зберегти нашу Батьківщину при умові справедливого відношення влади до наших проблем. Одночасно звертаємося до Президента України, як гаранта Конституції, всіх депутатів Верховної Ради України, Уряду, лідерів провідних політичних партій:
- припиніть політичні чвари, які вже призвели і можуть посилити трагічні наслідки для країни. Ми нагадуємо тим політикам, хто забув істину - сила народу в його єдності!

Тільки тоді ми всі зможемо зупинити агресивні дії сусідньої держави, коли покажемо населенню тимчасово окупованої частини Донбасу, що жити в Україні краще, ніж в так званих "ДНР" та "ЛНР"!

Завантажте звернення у форматі .doc та роздрукуйте
Інша можливость - зареєструватися на сайті "Урядового контактного центра" національної системи опрацювання до органів виконавчої влади та відправити звернення у електронному вигляді.

Немає коментарів:

Дописати коментар