-->

10.04.16

«У 8 років моя дитина виглядала на три, на Кубі її вилікували,» — вінницька мама

У Вінниці відбулися установчі збори місцевого осередку всеукраїнської громадської організації "Діти Тарара", яка має на меті відновити лікування постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи дітей на Кубі, повідомив кореспондент Vlasno.info.

– З 1990 року, відповідно до міждержавної програми, дітей Чорнобиля лікували на Кубі, — сказав президент асоціації дружби Україна — Куба Віктор Пасак. — З того часу 24 тисячі українських дітей лікувалися на Кубі безкоштовно, в тому числі, в дитячому таборі в місті Тарара, на березі океану. Але у 2012 році Кубинська сторона не домовилася із Януковичем про компенсацію по програмі, і вона була призупинена. На сьогодні вже діти дітей тих, хто пройшов лікування на Кубі, потребують відповідної медичної допомоги, але не можуть її отримати.


За період існування програми, на "острові Свободи" було прооперовано 197 дітей Чорнобиля, проліковано 389 дітей з важкими гематологічними захворюваннями, успішно здійснено 2 трансплантації нирок та 6 трансплантацій кісткового мозку. З позитивним результатом тамтешні лікарі пролікували 14 160 дітей, хворих на гематологічні захворювання, 13 824 ендокринологічних хворих, 8 376 з отоларинголічними проблемами і 7 396 з дерматологічними.

З Вінницької області в лікувальних закладах Гавани та Тарара поліпшили своє здоров'я 1 537 маленьких пацієнтів. Їх сім'ї дуже обурені призупиненням програми, адже в багатьох випадках після успішного лікування на Кубі важкі хвороби дітей знову почали повертатися, без необхідних умов.


– Моя донька чотири рази бувала на Кубі, — розповідала мати хворої дитини Наталя Воротнюк. — Їй було 8 років, коли ми прилетіли туди вперше, проте, через хворобу, викликану наслідками Чорнобильської аварії, виглядала вона, як трирічна. Вже через рік вона виглядала нормальною дев'ятирічною дитиною. До чотирнадцяти років вона наздогнала за розвитком свій біологічний вік. Втім, через неможливість повернутися на Кубу, вона знову призупинилася у розвитку. Зараз найбільша її мрія — хоча б ще раз туди повернутися.

Громадські активісти, вилікувані діти та їх батьки в один голос запевняють, що позитивні результати лікування дітей Чорнобиля на Кубі пов'язані не стільки з унікальними методами лікування, скільки з турботою медичного персоналу та особливим кліматом острову. Тому, відновлення програми є для багатьох з них життєво важливим. Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Куба в Україні Ернесто Антоніо Сенті Даріас, який приїхав до Вінниці для обговорення цього питання, запевнив, що його держава готова відновити співпрацю і радо прийме хворих українських дітей.


– Треба починати з малого, — промовив пан Даріас. — Хоча б двоє, троє, десятеро пацієнтів на початковому етапі. Але тоді ми зможемо показати суспільству, як треба працювати в цьому напрямку. Куба готова до співпраці і чекає на вас. Ми пам'ятаємо допомогу ще радянської України народу Куби, тому ми не можемо стояти осторонь вашої біди. Життя робить різні перепони, ускладнюючи нам виконання нашої спільної задачі, але ми впораємося. Головне, не будувати фальшивих мрій, треба лише працювати і тоді результати будуть.

Ернесто Даріас

А поки офіційні Київ та Гавана не домовилися про реанімацію програми "Діти Чоронобиля" чи про нові умови співпраці, "Діти Тарара" планують власними силами привертати до своїх проблем увагу громадськості та збирати кошти на лікування на Кубі вже нових поколінь дітей, що мають вроджені вади здоров'я через атомну катастрофу.

До слова, днями ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС нагородили медалями.

Фото Олександра Сашньова

Немає коментарів:

Дописати коментар