-->

17.04.16

Шахраї не відпочивають. Чи про пільги які крадуть.

Свого часу Держава високо оцінила героїчну працю ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, видавши відповідний Закон про їх статус і соціальний захист.

(Закон від 28.02.1991 № 796-ХХІІ). Але чомусь, кожного разу коли до влади приходив новий Уряд, у Законі щось змінювали, обмежували, а щось і взагалі вилучали.

З кожною такою «новою редакцією та доповненнями», наче шагренева шкіра, все меншим ставав той самий «соціальний захист» за ради якого, власне, і був розроблений та прийнятий Верховною Радою цей Закон.

Якщо уважно прослідкувати історію цих змін, то складається сумна картина того, як кожна нова влада, все «більше і більше» опікувалася долею своїх громадян.

Чого варто тільки обмеження дії пільг на оплату електроенергії. Щоб зменшити їх, було введено таке поняття як «середня норма споживання».

Сьогодні ця цифра визначена у 90кВт. на місяць. Але і вона не є остаточною, бо зменшується залежно від категорії наданої пільги. Для прикладу:

Пільга в 25% (90кВт х 25%) = 22,5 кВт.

Пільга в 50% (90кВт х 50%) = 45кВт.

Пільга в 75% (90кВт х 75%) = 67,5кВт.

Це вже мінімум від мінімуму! Бо все, що спожито більше – сплачується у повному обсязі. І відбувається це на тлі скаженого зростання тарифів, цін, вартості життя. Що практично зводить, надані колись пільги, до символічного, а не практичного значення.

Але, що ж таке «середня норма споживання»? - Це та кількість електроенергії, яку на думку можновладців, має споживати за місяць середньостатистичний лічильник у середньостатистичному помешканні середньостатистичного українця.

Практично це виглядає так – якщо в помешканні горить 3 лампочки потужністю 100вт по 10 годин на добу, то за місяць виходять саме ті 90 кВт. Правда, лише коли в місяці 30 днів. А якщо 31, то це вже перевищує норму.

Щоб вкластися у ці 90кВт, люди не повинні користуватися а ні телевізором, ні холодильником, ні електропраскою чи, не дай Боже, пральною машиною. Вже не кажучи про інші побутові електроприлади. Це нагадує отой славнозвісний «споживчий кошик» по якому, наші можновладці від «великої любові» до свого народу, виділили нам по 6 грамів сала, 7 грамів гречки та 0,5 яйця на день. А ще, один рулон туалетного папіру на місяць. Хоча, із таким раціоном харчування виникає питання – а чи знадобиться він?

Я не знаю хто саме розраховував такі норми, але знаю точно – не люблять вони нас! Ой, як не люблять.

Та, як виявилося, не тільки вони. Ось, приклад того, як приватна компанія – монополіст «Київенерго» нараховує сплату за спожиту електроенергію маніпулюючи пільгами:

Приклад №1. Спожито 345кВт. Людина має пільгу 50% (90кВт х 50% = 45кВт)

0,57грн. х (100кВт – 45кВт = 55кВт) = 31,35грн.

0,99грн. х 245кВт = 242,55грн.
_________________________________________

І того, до сплати: 273,90 грн.

То б то, надані пільговику безкоштовні кіловати вони враховують при обчисленні сплати по мінімальному тарифу. Таким чином зменшуючи ті самі 100кВт, які обраховуються саме по мінімальному тарифу.

Але що таке пільга? Це ті кіловати, які надаються пільговику безкоштовно. А тому, підхід до розрахунків сплати за спожиту електроенергію повинен бути таким: Із кіловат спожитих за місяць, треба відняти ці безкоштовно надані кіловати. І з рештою, що залишилася, вже проводити підрахунок згідно діючих тарифів.

І тоді розрахунок буде таким:

Приклад №2. Спожито 345кВт. Людина має пільгу 50% (90кВт х 50% = 45кВт)

Віднімаємо від спожитих кіловат, кіловати надані пільгою:

345кВт – 45кВт = 300кВт.

Із різницею, що залишилася (300кВт), проводимо розрахунок:

0,57грн. х 100кВт = 57грн.

0,99грн. х 200кВт. = 198грн
____________________________________

І того, до сплати: 255грн.

А тепер подивимось на різницю. Вона становить 18грн.90коп. І ця різниця буде постійною, яку б цифру спожитої електроенергії не брали до розрахунків. Це сума переплати для пільги в 50%.

Для тих, хто має пільгу 75%, різниця становить = 28,33грн.

А ті, у кого 100% пільга = 37,8грн.

Це гроші, які кожний пільговик переплачує щомісяця! І переплачує лише тому, що енергопостачальні компанії вигадали свою методу підрахунку. А те, що вона практично дискредитує саму ідею пільг, змушуючи людей платити більше, нікого не хвилює. А ось для компаній - монополістів, на кшталт «Київенерго», ця метода стала воістину «золотою», бо приносить, щомісяця, зайві мільйони гривень. Аби не бути голослівним, ось цифра із «Єдиного державного реєстру пільговиків» - у місті Києві проживає біля 800 тисяч мешканців що мають пільги.

Я вважаю, що треба негайно заборонити всі ці маніпуляції з нарахуваннями. Встановити єдиний та справедливий підхід до розрахунків. Досить годувати шахраїв!

З повагою Володимир Васильєв,
ліквідатор аварії на ЧАЕС 2-ї категорії.
Тел. 066-100-49-49

Немає коментарів:

Дописати коментар