-->

05.04.16

Чорнобильці перекрили трасу Київ-Харків у Полтаві та Лубнах

Хоча б повернути старі подарунки на тридцятиріччя. Вже 5-тий рік чорнобильцям платять меншу пенсію. Ліквідатори шукали правду навіть в міжнародному суді. А Україна й досі не виконує винесені рішення, тож чорнобильці звернулись до неправових заходів захисту. Із перекритої траси Київ-Харків повернулися – Сергій Коломієць та Олександр Перов.

За моєю спиною збираються чорнобильці. Вони планують акцію протесту, адже сьогодні замість бюрократичної пастки вони знаходяться у радіаційній пастці. І не можуть знайти захисту ані в Україні, ані за її межами .

Уже через кілька хвилин ліквідатори розгортають плакати. І кожен із них називає Постанову Уряду 12-10 ганебною. Чорнобильці дають проїхати трасою лише автомобілю «швидкої».

Патрульні відправляють вантажівки в об’їзд.

І одразу на місці штрафують порушників руху.

Микола Міщук своїми руками гасив полум’я у зоні радіаційного зараження. Тепер же інваліду другої групи Кабмін у три рази зменшив пенсію.

Міщук Микола, чорнобилець: Азаров по телефонному дзвінку з Тігіпко забрали у нас пенсії. Я тоді звернувся у Європейскьий суд.

Два роки тому по всій Україні юристи з Луганська шукали чорнобильців. Зібрали тисячу скарг і віддали їх у Страсбург. Європейські судді призначили по 2 тисячі євро компенсації кожному постраждалому та зобов’язали державу платити чорнобильцям пенсію, як і раніше.

У пенсійному фонді заблоковані рахунки для виплат чорнобильцям, хоча моральну шкоду і заплатили, розповідають ліквідатори. А президент Порошенко підписав указ про вшанування 30-ї річниці аварії на ЧАЕС, та жодних виплат так ніхто не отримав. Чорнобильці звикли не довіряти владі. У 13 років Ксенію вивезли з забрудненої зони, приховуючи правду.

Ксенія Нікійчук: Спустя 2 дня наши чиновники решили, что пора эвакуировать местное население, но нам єто соответственн не так говорили. Сказали, что сделают дезактивацію. Взяли как говориться трусы-майки-документы и поехали. 

Чорнобильці обіцяють продовжувати свою боротьбу не тільки у судах. Тож траси перекриватимуть ще не один раз. Подібна акція вже вдруге відбулась і під Лубнами.

Немає коментарів:

Дописати коментар