-->

24.04.16

Депутати «Народного контролю» пропонують відновити пільги у пенсіях чорнобильців

У ВРУ зареєстрували законопроект (№4502), який дозволить відновити пільги у пенсіях ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС першої і другої категорій.

Ініціаторами законопроекту «Щодо вдосконалення пенсійного забезпечення учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та евакуйованих із зони відчуження» стали депутати об’єднання «Народний контроль» Дмитро Добродомов, Богдан Матківський та Олег Мусій.

Як пояснив лідер «Народного контролю» Дмитро Добродомов, наразі основною умовою отримання пільги у пенсії «є відсоток втрати працездатності, встановлений експертними комісіями, практично без врахування рівня небезпеки та отриманої шкоди». Натомість законопроект пропонує за основу нарахувань взяти – коли, де і скільки відпрацював ліквідатор в зоні відчуження.

«Законопроект встановить однакові правила призначення пенсій для ліквідаторів та евакуйованих із зони відчуження, зменшить навантаження на медичні заклади, адже зніме величезну різницю в пенсійному забезпеченні між 1-ю і всіма іншими категоріями чорнобильців», – аргументує парламентар.

Окрім того, законопроект передбачає зручну і зрозумілу систему призначення пенсій, що позбавить чорнобильців від необхідності розшукувати в архівах документи давно ліквідованих підприємств, знівелює підстави для звернення до судів.

«Щоб повністю пройти шлях прив’язки між захворюванням до робіт із ліквідації наслідків аварії, чорнобильцям потрібно пройти «сім кіл пекла», на що у більшості з них нема ні здоров’я, ні матеріальних засобів. Відтак напередодні 30-ї річниці Чорнобильської катастрофи, ми повинні зробити все можливе, щоб відновити справедливість для людей, які ціною свого здоров’я боролися із жахливими наслідками аварії», – констатує нардеп.


Немає коментарів:

Дописати коментар