-->

19.04.16

У бюджеті Дніпропетровська вдвічі збільшено видатки для соціально незахищених верств населення

Дніпропетровська скарбниця цьогоріч передбачає підвищене фінансування 4 основних програм соціального захисту городян – майже на 36 млн. грн. більше, ніж торік. Загалом на підтримку соцпрограм буде витрачено 72,4 млн. грн. Не забули у міськраді і про підтримку бюджетників. На муніципальні надбавки у новому фінансовому документі закріплено суму у 315 млн. грн.

Зазначимо, що активи міської скарбниці цьогоріч сягають 8,8 млрд. грн. І левова частка видатків передбачені на фінансування саме соціальної сфери життєдіяльності Дніпропетровська.

Так «Комплексна програма соціального захисту мешканців Дніпропетровська на 2016-2018 роки» отримає фінансування у розмірі 40,7 млн. грн. Ця сума перевищує минулорічну на 21,8 млн.

Програма включає в себе підтримку громадських організацій, зокрема, ветеранів Другої світової війни і організації інвалідів. На це виділять 3,5 млн. грн. Тож у порівнянні з цифрами минулого року фінансування зросло на 2,8 млн. грн.

Також ще одна категорія підтримки інвалідів війни та учасників бойових дій Другої світової війни. Наразі у Дніпропетровську живуть 1081 ветеран, які боронили Україну від фашистських загарбників. До річниць визволення Дніпропетровська і перемоги у Другій світовій ветерани та інваліди ДСВ та визволителі отримають одноразову допомогу у розмірі 2,5 тис. грн. Загалом у бюджеті міста на це передбачено 7,1 млн. грн.

Програма опікується також підтримкою інвалідіві учасників бойових дій в Афганістані. На матеріальну допомогу передбачено по 13,780 тис. грн. на кожну сім’ю, яка зазнала втрат через ту війну. Загальна ж сума видатків становить 8,3 млн. грн., що на 6,2 млн. більше, ніж торік.

Разом з тим, на допомогу почесним городянам міста і тих, хто має видатні заслуги перед країною, з бюджету виділять 251 тис. грн. Цю статтю видатків збільшено на 141,4 тис. грн. Сюди входить, зокрема, щомісячна матеріальна допомога, виплати на оздоровлення пенсіонерів-пільговиків – тобто категорії «Герой України» та «Герой праці».

Ще одна категорія, яку захищає програма, – інваліди міста Дніпропетровська. З міського бюджету для них виділять 8,6 млн. грн. Це аж на 8,4 млн. більше, ніж у 2015 році.

Для адресної допомоги громадянам, які опинилися у складних життєвих ситуаціях і тим, яких відносять до незахищених верств населення, у бюджеті Дніпропетровська закладено 6,9 млн. грн. Ці видатки збільшено на 142,6 тис. грн.

Крім того, для програми підтримки учасників антитерористичної операції – «Родина Героя» з міського бюджету буде виділено близько 23,7 млн. грн. Це майже на 10 млн. більше, ніж у минулому році.

До повноважень програми, зокрема, входять: адресна матеріальна допомога сім’ям загиблих учасників АТО, оплата витрат на поховання загиблих бійців, фінансування оздоровлення та реабілітації захисників, оплату послуг ЖКГ.

Також у Дніпропетровську продовжить діяти Комплексна програма соцзахисту громадян міста, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. З міського бюджету на її реалізацію виділять 7,4 млн. грн. У порівнянні з минулим роком ця сума збільшується на понад 4 млн. Гроші підуть, зокрема, на виплату матеріальної допомоги інвалідам-чорнобильцям, вдовам і вдівцям ліквідаторів аварії на ЧАЕС і на оздоровлення тих, хто через трагедію втратив здоров’я.

Подвоєне фінансування отримає і Програма, що опікується зайнятістю населення. На надання соціальних послуг незайнятим громадянам і профілактику безробіття у Дніпропетровську з міської скарбниці виділять 616 тис. грн.

Важливий пункт – підтримка бюджетників. Введення таких надбавок для вчителів, лікарів і працівників дитячих закладів було одним із основних пунктів передвиборчої кампанії міського голови Бориса Філатова.

На їх виплату в бюджеті закладено 315 млн. грн.За умовами нового фінансового документа, вони отримуватимуть щомісячні муніципальні надбавки в розмірі 650 гривень.

Також, в порівнянні з цифрами минулого року, в новому бюджеті закладено в 1,5 рази більше грошей на забезпечення представників пільгової категорії населення необхідними ліками.

Тож з упевненістю можна сказати, що новий бюджет Дніпропетровська став бюджетом розвитку і має підкреслено соціальне спрямування. Уперше за довгі роки його формували за принципом прозорості, що дозволило створити фінансовий документ максимально зрозумілим для дніпропетровців.

Автор: Олекса ВАЛАХ

Немає коментарів:

Дописати коментар