-->

26.05.16

В Сєвєродонецьку освятили ікону «Чорнобильський спас»

25 травня в Хресто-Воздвіженському храмі відбулося урочисте освячення ікони «Чорнобильський спас», яку нещодавно придбав для Сєвєродонецька небайдужий містянин.

В заході приймало участь керівництво міської ради, представники духовенства, Луганська обласна та Сєвєродонецька міська організації ліквідаторів аварії на ЧАЕС, чорнобильці, сєвєродончани та гості міста.

Керував процесом освячення протоієрей отець Георгій. Після молебню він з вітальним словом звернувся до присутніх.

«Вітаю ваз з сьогоднішнім святом, так як ми сьогодні з вами освятили ікону, яка називається «Чорнобильський спас» - ікону, якій поклоняються усі чорнобильці, які моляться за здоров’я тих, хто приймав участь в ліквідації наслідків на Чорнобильській АЕС, які здійснили такий великий подвиг, в нашій країні й по всій Європі, врятували й нашу Україну, й усю Європу від радіаційної чуми. Також цій іконі моляться за упокой тих, хто приймали участь в ліквідації наслідків, та пішов з життя після того, як повернувся звідти, - сказав священик. - Тепер в нашому місті така ікона теж є. Вона буде зберігатися тут, в нашому храмі, Хресто- Воздвиженському, і ви в будь-який момент можете прийти сюди, помолитися за цією іконою за здоров’я свого родича, близького, знайомого або за померлих вже чорнобильців.

Звернувся до учасників заходу й керівник Луганської обласної організації ліквідаторів аварії на ЧАЕС Олексій Малик. Він розповів, що спілка чорнобильців давно хотіла придбати цю ікону для Сєвєродонецька, і тепер ця мрія здійснилася.

«Ми давно хотіли придбати цю ікону для Сєвєродонецька. І наша мрія здійснилася. Тепер в наших планах ще будування пам’ятника на честь чорнобильців тут, неподалік від храму. Сподіваємось, що нам допоможе міська рада та громадськість», - сказав Олексій Малик.

Під час свого виступу секретар міськради, в.о. міського голови Григорій Пригеба запевнив присутніх, що міська рада та виконком не тільки сприятимуть у встановленні пам’ятника ліквідаторам аварії на ЧАЕС, а й прийматимуть участь в захисті інтересів чорнобильців

«На цю ікону за здоров’я живих та упокій загиблих та померлих ліквідаторів аварії на ЧАЕС дійсно треба молитися, оскільки чорнобильці дійсно здійснили великий подвиг, врятувавши нас від радіаційного лиха. Хочу запевнити, що міська рада та виконавчий комітет буде сприяти не тільки встановлення гідного обласному центру пам’ятника приборкувачам радіації, а й робити все можливе для захисту ваших інтересів на міському та державному рівні», - сказав Григорій Пригеба.

Фінансово посприяв купівлі та транспортуванню ікони до Сєвєродонецька небайдужий до чорнобильської трагедії та її ліквідаторів містянин Олег Голуб. Він каже, що цим знаком хотів би увічнити пам’ять загиблих в тій катастрофі та від її наслідків.

«Я вважаю, що те, що зробили люди для нас, погасивши цю трагедію в Чорнобилі, це дорогого коштує. Тому це маленька частка нашої вдячності. Я хочу, щоб про цю трагедію ніхто й ніколи не забув. Тому цією іконою ми хотіли увічнити пам’ять тих, хто загинув, тих, хто живе зараз, - каже Олег. - Ця ікона буде захищати покійних людей, давати сили живим, тому що багато з них хворіють. Ми розуміємо це та хочемо допомогти, тому що чорнобильцями дуже великий подвиг здійснено. Якщо б не вони, не було б ані мене, ані вас, ані інших поколінь».

Після офіційної частини кожен присутній міг підійти до ікони, поцілувати її та перехреститися в знак солідарності до тієї страшної трагедії та її жертв.

Немає коментарів:

Дописати коментар