-->

17.05.16

"Мені навіть важко зараз назвати країну, де бюджет Пенсійного фонду взагалі бездефіцитний", - Розенко

Дефіцит Пенсійного фонду - це цілком звичне явище в світі.

Як повідомляє Цензор.НЕТ, про це заявив віце-прем'єр-міністр Павло Розенко в інтерв'ю виданню "Апостроф".

"Щодо бездефіцитності Пенсійного фонду. Мені навіть важко зараз назвати країну, де бюджет Пенсійного фонду взагалі бездефіцитний. Не варто фетишизувати ідею балансу бюджету Пенсійного фонду. В усіх країнах держбюджет підтримує Пенсійний фонд", - сказав він.

"Так, у нас ця допомога дуже велика. Але це тимчасова плата за зниження Єдиного соціального внеску (до 22%. - Ред.). Якби цього не сталося, у нас класичний дефіцит був би на рівні 5-10 млрд грн. Це небагато. Усе інше - державні зобов'язання (близько 50-60 млрд грн) - це той популізм, який навісили на Пенсійний фонд. Це некласичні пенсійні програми, це зобов'язання держави перед чорнобильцями, колишніми прокурорами, суддями тощо", - зазначив чиновник.

"Зараз дефіцит великий. Але думаю, що за умови зростання економіки та детінізації, він буде з часом скорочуватися", - заявив Розенко.

"Збільшення дефіциту Пенсійного фонду в результаті зниження ЄСВ було очікуваним. Ми знали, на що йшли. Але все ж сподіваємося, що зниження ставки ЄСВ дасть стимул для виходу економіки з "тіні", у підприємств з'являться додаткові кошти для збільшення зарплат своїм працівникам і засоби для розвитку. Ми чекаємо від бізнесу легалізації зарплат. Це свого роду інвестиція в робочі місця і розвиток підприємств в розмірі близько 100 млрд грн, які ми залишили бізнесу", - наголосив віце-прем'єр.

"Усі повинні розуміти, що, з одного боку, 144 млрд грн із держбюджету для Пенсійного фонду - це колосальна сума, яка могла б піти на модернізацію економіки. Бізнес просив знизити ЄСВ і обіцяв натомість вийти з "тіні". Ми чекаємо. Не дочекаємося - значить, будемо розглядати якісь інші варіанти компенсації цих коштів", - сказав він."З іншого боку, у нас більше немає можливості скорочувати витрати Пенсійного фонду, уже немає можливості різати цілі пенсійні програми. Ми обмежили пенсії чиновникам, перевівши їх на єдину систему нарахувань пенсій. Упродовж 2014-2015 років ми також були змушені заморожувати темпи зростання пенсійних виплат. Але далі, навпаки, потрібно підвищувати рівень пенсій малозабезпеченим категоріям пенсіонерів", - зазначив чиновник.


Немає коментарів:

Дописати коментар