-->

30.06.16

Андрій Рева: Відв’язати прожитковий мінімум від мінімальної зарплати і підняти її розмір законодавчо – одне з проривних рішень

Як стимулювати збільшення бази платників єдиного соціального внеску? Як підняти зарплату, змусити її рости і вивести чималу частину заробітних плат з тіні? Бачення шляхів виходу щодо цього Міністр соціальної політики Андрій Рева висловив в інтерв’ю УНІАН.

„От у нас є прожитковий мінімум, до нього прив’язана єдина тарифна сітка в бюджетній сфері, і до цього показника прив’язана мінімальна зарплата. Що в нас відбувається? Починаються гойдалки із закликом: «Давайте піднімемо прожитковий мінімум». Підняли на 10-20 грн, відповідно тарифну сітку теж підняли, тим самим піднявши мінімальну зарплату бюджетників. Що зробив бізнес? Теж підняв зарплати на 10-20 грн. І так ми черепашачою ходою рухаємося, - пояснює Андрій Рева.

- При цьому всі нас критикують за те, що мінімальна зарплата дорівнює прожитковому мінімуму. А ми відповідаємо, що для збільшення мінімальної зарплатні доведеться підняти й всі інші соціальні стандарти, а грошей на це немає. І такі дискусії точаться в Україні 25 років. Наші стратегічні радники ІванМіклош (Словаччина) і Лешек Бальцерович (Польща) кажуть: «У вас перевернута свідомість». У всьому світі локомотив руху – це недержавний сектор. В Україні ж сьогодні недержавний сектор тягнеться за державним, а повинно бути навпаки. Тому вони радять відв’язати прожитковий мінімум від мінімальної зарплати і підняти її законодавчо. Хай мінімальна зарплата сьогодні буде не 1450 грн, а 2-3 тис. грн. Хоч не хоч, а приватному сектору доведеться піднімати зарплати. Відповідно ми отримаємо додатковий ресурс, котрий витратимо на підняття зарплат в бюджетній сфері. Тобто, спочатку піднімаємо «мінімалку», йде зростання у приватному секторі, потім підіймаємо тарифну сітку в бюджетному секторі, а потім вже потихеньку підтягуємо й прожитковий мінімум. Так діяли в Польщі іСловаччині”.

Мінстр соціальної політики вважає, що недержавний сектор, піднявши зарплати вгору, потягне за собою і державний. При цьому буде різниця й буде розрив, але водночас виросте й заробітна плата. Тобто працівники, котрі зайняті як у бізнесі, так і в державному секторі, не отримуватимуть однакову зарплату, але вони всі будуть отримувати більше, ніж сьогодні.

„Що ви хочете, визначайтеся самі - кажуть нам стратегічні радники. Ми також розглядаємо їхні пропозиції, думаю, що вони мають право на існування, тим паче, що вони підтверджені практикою. Якщо ми запустимо процес зростання реальної заробітної плати в Україні, то у нас дуже швидко проблеми вирішаться, - переконаний Міністр Андрій Рева. - На цей рік ми запланували 6% збільшення соціальних стандартів у травні та в грудні. Це вирішило проблеми? Ні. Ми вирішили підняти в грудні до 10%, але це теж не вирішує проблем. Потрібні інші проривні рішення, які дозволять різко підняти зарплату і примусити її рости далі й виходити із тіні. У цьому напрямку ми спільно з Міністерством фінансів і Міністерством економічного розвитку і торгівлі ведемо роботу. Думаю, протягом літа ми її завершимо і внесемо у Верховну Раду пакет пропозицій, щоб разом з бюджетом на 2017 рік їх розглянути. Іншого шляху розв’язання проблеми низьких надходжень в Пенсійний фонд і низьких пенсій я особисто не бачу. Наші стратегічні радники кажуть те ж саме, що без економічних реформ ми цього не досягнемо”.

Немає коментарів:

Дописати коментар