-->

15.06.16

Ліквідатори ЧАЕС з Хмельниччини заявляють про знущання влади над ними та їхніми сім'ями

У Хмельницькому на страйк вийшли чорнобильці через те, що у Верховній раді заблокували законопроект про їхні пенсії

Аби відстояти своє пенсійне забезпечення чорнобильці вдалися до протесту, повідомляє Depo.Хмельницький.

Зібравшись неподалік пам'ятника Героям та жертвам Чорнобиля, учасники протесту рушили маршем під стіни Будинку рад.


Попри заявлені майже вісім сотень учасників протесту, на мітинг зібралося лише півсотні людей.

Вони вимагають у місцевої влади вплинути на ситуацію щодо вдосконалення пенсійного забезпечення чорнобильців.

Близько 2 років тому кілька сотень тисяч постраждалих та ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС позбавили будь-якого захисту від держави. У Хмельницькому таких - 1800, у області – понад 9 тисяч.

Їм перестали виділяти житло. Інваліди, у тому числі діти, ліквідатори, інші постраждалі не могли придбати необхідні ліки через низькі пенсії, адже більшість з них потерпають від цілої низки важких захворювань.

Чорнобильці залишилися фактично без будь-яких пільг.

Діти, які постраждали під час аварії, втратили пільги при вступі у навчальні заклади та на оплату харчування. Скасували і матеріальну допомогу чорнобильцям.
Всі ці претензії мітингувальники хочуть донести до влади.

"В Україні проживає близько 2-х мільйонів осіб, які постраждали від аварії на ЧАЕС. І тільки в Єдиному реєстрі судових рішень перебуває понад 120 тисяч судових справ стосовно нарахування пенсій чорнобильцям, десятки тисяч справ розглядаються Європейським судом із прав людини, адже біля 17% учасників ліквідації аварії мають пенсію меншу мінімальної", – кажуть учасники акції.

До того ж, урізані пільги у пенсійному забезпеченні чорнобильців 2 і 3 категорій.

Люди вимагають усунути спірні моменти та відновити ці пільги із врахуванням того, коли, де і скільки відпрацювала дана особа в зоні відчуження, що й визначається, як основна умова призначення та розміру пенсій.

"Це просто геноцид інвалідів! Пройшло вже 30 років , "покращення" не настає. Навіть при Януковичу було краще. І соцзахист був належний, і медицина, і пільги комунальні і проїзд в транспорті. Це геноцид українського народу", - заявив учасник протестної акції - Борис Завішальний, заступник голови спілки "Союз Чорнобиль Славута".

Ліквідатори наголошують, що втрачати їм вже нічого, вони готові навіть на столицю рушити і зробити ще не одну революцію в разі потреби.




Більше про події Хмельниччини читайте на Depo.Хмельницький.

Немає коментарів:

Дописати коментар