-->

06.08.16

У Харкові вшанували раду першої чорнобильської організації

Урочиста зустріч заступника Харківського міського голови Світлани Горбунової-Рубан із радою першої в Україні та світі чорнобильської організації відбулася сьогодні, 5 серпня, в міськраді.

Ця організація була створена 6 серпня 1988 року на установчих зборах учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які проживають у Харкові. Збори пройшли в парку ім. Артема. Організація отримала назву «Чужої біди не буває» і стала складовою частиною Харківського обласного товариства Червоного Хреста, яке в той час як раз очолювала Світлана Горбунова-Рубан. До складу ради організації було обрано 14 осіб. Живими з них на сьогоднішній день залишилося вісім: Валерій Болотов (голова організації), Сергій Задорожний, Світлана Горбунова-Рубан, Олег Красовський, Ярослав Дзундза, Іван Товстоган, Сергій Сітайло, Мері Захарова, а шість - померли: Борис Білоконь, Володимир Парасюк, Євген Черяк, Володимир Косирєв, Леонід Кудренко, Валентина Базалюк.

Згодом за зразком організації «Чужої біди не буває» були створені міжнародні, всеукраїнські та республіканські в країнах СНД чорнобильські організації, а на її базі - Харківська організація «Союз Чорнобиль України».

«Чорнобильська катастрофа наклала незгладимий відбиток на життя всього людства. І ви - ті люди, які своїм здоров'ям, життям захистили не просто одну країну, а цілий світ. У той час ви взяли на себе сміливість і найвищу відповідальність захищати інтереси людей, які постраждали від чорнобильської катастрофи. Я пам'ятаю всю ту величезну роботу, яка була зроблена, залишилися і фотографії того часу. З того дня чорнобильський рух не просто зберіг себе, а виріс і втілився у чимало течій, які забезпечують права і захист чорнобильців. Тому також низький уклін всім лідерам громадських організацій, які вийшли з надр першої громадської організації зі зворушливою назвою «Чужої біди не буває» і сьогодні активно працюють і допомагають людям», - зазначила Світлана Горбунова-Рубан

Також вона вручила членам ради першої чорнобильської організації Почесні грамоти Харківської міської ради.

Учасники зустрічі обговорили подальші плани з розвитку чорнобильського руху, створення музею чорнобильців, ремонту пам'ятників тощо.

Немає коментарів:

Дописати коментар