-->

15.09.16

Пенсійні чиновницькі пороги для ліквідаторів

Івано-Франківське обласне ГО «Прикарпатбат Чорнобиль», що опікується родинами воїнів Івано-Франківського протипожежного батальйону (в/ч 6033), висловлює своє занепокоєння діяльністю органів пенсійного забезпечення Івано-Франківської області. Нашим побратимам доводиться торувати важкий шлях до справедливого пенсійного забезпечення. Ліквідаторам другої категорії Дмитру Григоришину із Тлумацького району, Дмитру Коржаку із Верховинського району, Степану Андрусіву із Калуського району та іншим належало пройти кількамісячний судовий процес щодо призначення пільгової пенсії по віку, яка їм належиться по ЗУ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» при досягненні 50-річного віку. Чимало інших здобули право на пенсію із запізненням на декілька років.

Тривають безплідні наші баталії щодо розміру пенсій, не беручи до уваги, що додаткова пенсія за втрату здоров’я не відповідає 51-ій статті ЗУ №796-12.

Вважаємо невмотивованою позицію органів ПФУ щодо розміру державної пенсії, право на яку ліквідатор другої категорії набуває у 50 років без найменших застережень. Застосування 265-тої Постанови КМ України для цієї категорії громадян є, м’яко кажучи, протиправною. Адже вона стосується виключно осіб, котрі не набули права на пенсію. Через маніпуляції, що зводяться до довільного тлумачення чинного пенсійного законодавства осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, нерідко за наявністю більшого трудового стажу від необхідного ( 20 років) за нормами 55-тої статті ЗУ №796-12, обрахована їм державна пенсія до 2004 року від стажу у 25 років, а опісля аж від 35-ти, не сягає навіть прожиткового мінімуму. Їх чомусь позбавляють законної другої пенсії – за втрату здоров’я, додаючи оці мізерні 170.82 грн. до розміру державної. 

Декілька моїх побратимів сьогодні отримують пенсію в розмірі 949 гривень, маючи право на дві пенсії – державну і додаткову, за втрату здоров‘я, набуту під час робіт в зоні підвищеної радіації. А болехівчанин Богдан Хромишин уже два роки оббиває пороги місцевого управління ПФУ, яке торпедує законну вимогу ліквідатора другої категорії на пенсію, посилаючись на його трудовий стаж. А законодавство передбачає пропорційний розмір державної пенсії в залежності від наявного трудового стажу!? 

Європейський суд з прав людини ухвалив 12 липня 2016 року рішення у справі "Петриченко проти України", визнавши порушення пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у зв’язку з тим, що у цій справі державні органи і суди України, ухилилися від вимог 46 - тої статті Конституції України: «Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом». Він за Законом про Держбюджет України на 2016 рік складає для «осіб, які втратили працездатність: з 1 січня 2016 року - 1074 гривні, з 1 травня - 1130 гривень, з 1 грудня - 1247 гривень».

Для підтвердження висловленого зішлюся на пенсійну справу (№114354) Коржука Д.Д. Йому при стажі понад 25 років при зарплаті, взятій для обрахунку пенсії, 1749.37 грн. державну пенсію вичислили в сумі 823.29 грн. А все тому, що, на думку пенсійників Верховини, її належалося обраховувати не від необхідних для ліквідатора другої категорії 20 років, а 35-ти, як для простих смертних. Довівши її у серпні цього року нібито до прожиткового мінімуму за рахунок додаткової пенсії (170.82 грн.) та доплати (221.07 грн.) аж до 994 гривень та десяти копійок?! Чому забракло до прожиткового мінімуму 135.90 грн.? Найперше тому, що йому її обраховували від 35-ти років. І не лише. 

Припустимо, що його пенсія рівняється прожитковому мінімуму для непрацездатних осіб – 1130 грн. За проживання у гірському населеному пункті її мусіли збільшити на 20 відсотків – 226 гривень. Додамо додаткову пенсію за втрату здоров’я – 170.82 грн. Остаточна сума складе: 1130 + 226 + 170.82 = 1526.82 грн. А йому нарахували лише 1152.73 грн. 

Цього року в судах області прийнято постанови про визнання протиправними дії управлінь ПФУ у Калуському, Тлумацькому, Верховинському, Богородчанському, Долинському та міському Івано-Франківському щодо нарахування нашим побратимам, ліквідаторам другої категорії, пільгової пенсії по віку. Задоволено уже більше двох десятків позовів. А висновків із цього ніхто не робить. Сьогодні ще дві справи за моєю участю розглядатиме Калуський міськрайонний суд.

Ярослав Олійник https://www.facebook.com

Немає коментарів:

Дописати коментар