-->

23.11.16

Про наявні проблеми та перспективи їх вирішення йшлось на зустрічі чорнобильців з міністром соціальної політики україни Ревою

За ініціативи народного депутата України, Співголови Парламентської чорнобильської асоціації народних депутатів України Володимира Арешонкова 22 листопада відбулась зустріч представників громадських організацій чорнобильського спрямування з Міністром соціальної політики України Андрієм Ревою та посадовцями Мінсоцполітики, представниками профільного департаменту Міністерства охорони здоров’я, Пенсійного фонду України. Учасники зустрічі обговорили наявні проблеми фінансування та бюджетні перспективи наступного року щодо соціального захисту чорнобильців. Всім бажаючим було надано можливість висловитися. З боку громадських організацій звучали пропозиції щодо перегляду механізму обчислення пенсій, будівництва житла чорнобильцям, реструктуризації боргу щодо доплат, питання компенсаційних виплат, оздоровлення, спрощення механізму надання коштів на лікування, забезпечення ліками важко хворих, внесення змін до урядової постанови №1210 від 23 листопада 2011 р..

Загальний тон розмови задав нардеп Володимир Арешонков, який був не лише ініціатором, але й модератором заходу. Депутат націлив присутніх робити конкретні, чіткі й аргументовані формулювання позицій, аби не перетворювати засідання на балаган, як це часто було попередньо. Відповідно, обмін думками відбувся у конструктивний спосіб.

Володимир Юрійович стисло охарактеризував ситуацію в парламенті щодо наявності депутатських чорнобильських законопроектів та перспектив їх ухвалення. У цьому контексті багато хто з присутніх виступив за те, щоб у Верховній Раді України було створено суто Чорнобильський профільний комітет, а не підкомітет, як це є нині.

Прозвучала думка, що організацій чорнобильського спрямування створено велику кількість і врахувати побажання кожної просто не реально, бо вони конкурують між собою, а це негативно впливає на стан справ.

Вислухавши виступи чорнобильців, намагання відстояти саме ті позиції, які стосуються ідейного спрямування тієї чи іншої організації, Міністр Рева закликав їх об’єднатись і просувати узгоджену точку зору: «Або ви об’єднуєтесь і працюєте разом, або результат ваших дій і надалі буде нульовим», – підсумував Андрій Олексійович. За його словами, дроблення організацій чорнобильців за спрямуванням та інтересами часом нагадує «броунівський рух», а в їхньому середовищі роками точиться перманентна війна. На тезу про дискримінаційність урядової постанови №1210, Міністр відповів, що її текст готувався за участі 11 різних громадських організацій чорнобильців, які поставили під проектом свої підписи, а інші організації, чиї побажання не було враховано, виступають проти.

Міністр зазначив, що позиція уряду націлена на виконання двох завдань щодо чорнобильців – пенсійне забезпечення та медичне. «Це пріоритети, у нас більше не буде привілейованих категорій, пенсійне забезпечення буде відбуватись на загальних засадах», – підкреслив Рева. За його словами, на осучаснення пенсій в бюджеті наступного року закладено біля 50 млрд грн. Він також наголосив на монетизації пільг, що вже розпочато з оздоровлення. Стосовно останнього, відбувається об’єднання фондів соцстраху і, за словами урядовця, невдовзі процес оздоровлення по лінії соцстраху буде розблоковано.

Урядовці Мінсоцполітики дали чітки відповіді на всі питання, порушені на зустрічі, було вирішено провести ще одну зустріч на рівні керівництва парламенту та Глави уряду В.Гройсмана.

За інформацією, яка прозвучала від урядовців, розроблено та схвалено проект Закону України „Про внесення зміни до статті 48 Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, що стосується поновлення права на отримання щорічної допомоги на оздоровлення дітьми, які втратили внаслідок Чорнобильської катастрофи одного з батьків.., також буде вдвічі збільшено суму на забезпечення лікування важко хворих по лінії «Союз Чорнобиль Україна», розробляється програма з надання коштів на житло, а на найближчому засіданні уряду буде розглядатись пропозиція щодо реструктуризації боргу по доплатах за рішеннями судів.

Висновок щодо продуктивності зустрічі – порозумілись і домовились співпрацювати.
По закінченню зустрічі Володимир Арешонков запросив присутніх на Всеукраїнський форум чорнобильців, який Чорнобильська асоціація нардепів планує провести 5 грудня в Києві як підсумковий інформаційно – аналітичний захід у рамках 30 – роковин аварії на ЧАЕС.

Підготувала Алла Яковенко http://mykorosten.com

Немає коментарів:

Дописати коментар