-->

10.12.16

Валерія Лутковська: «Нам необхідно допомогти українському суспільству вирости у своєму усвідомленні непорушності прав і свобод людини»

Це зазначила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини під час презентація результатів загальнонаціонального соціологічного опитування «Права людини в Україні».

«Результати опитування дуже важливі для нас, для правозахисників, донорської спільноти. Фактично ми маємо дорожню карту, яким чином діяти, у яких саме сферах. Найбільше, що мене вразило в результатах цього опитування, – це те, що 30% громадян України готові сьогодні відмовитися від реалізації своїх прав і свобод задля економічного зростання і добробуту своєї родини. 

Спільно з правозахисниками ми повинні ще більше працювати над тим, щоб донести українському суспільству думку про неможливість, навіть у випадку збройного конфлікту й економічної кризи, посягання на права людини і громадянські свободи, неможливість сприйняття громадянами обмеження прав і свобод як прийнятного явища», – переконана Валерія Лутковська.

Омбудсман України також повідомила присутнім, що Комісар Ради Європи з прав людини наполягає на тому, що навіть під час боротьби з тероризмом (як відомо, на сьогодні чимало європейських країн стикнулися із загрозою тероризму), правозахисники і національні інституції з прав людини не повинні пасивно сприймати обмеження прав і громадянських свобод, натомість їм слід разом боротися за те, щоб права людини залишались пріоритетними в політиці держави, в політиці уряду і в розумінні самих громадян.

«Нам необхідно допомогти українському суспільству вирости у своєму усвідомленні непорушності прав і свобод людини, а також працювати над тим, щоб звернення до суду стало дієвим механізмом захисту і відстоювання своїх прав. На сьогодні українці шукають знайомства і готові давати хабар з метою захисту своїх прав, а нам необхідно переконати суспільство захищати права належним способом», – зауважила Валерія Лутковська.

Представивши перші результати опитування «Права людини в Україні», голова правління Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, зазначила, що на сьогоднішній день українців хвилює, насамперед, дотримання соціально-економічних прав, зокрема, на соціальне забезпечення, на житло, на гідну оплату праці, на освіту, що є цілком прогнозованим у ситуації економічної кризи.

Вона повідомила, що згідно з результатами опитування, найбільш важливими для населення України є права, пов’язані з забезпеченням життєвих потреб: на життя – 77,7%, соціальне забезпечення – 63,2%, на житло – 58,3%, на освіту – 57,2%, на працю – 55%, достойний життєвий рівень – 50,6%. 

Оцінка населенням змін, які з часів Євромайдану відбулися в сфері прав людини, є достатньо песимістичною. Лише 3,9% відзначили, що ситуація в цій сфері поліпшилася, і ще 22,5% вважають, що ситуація з одними правами змінювалася на краще, а з іншими – на гірше. Натомість 35,2% відзначили, що ситуація однозначно стала гіршою, а ще 28,4% вважають, що ніяких змін не відбулося.

На думку українців, ефективними способами захисту прав людини в Україні є звернення до ЗМІ – 27,8%, до Європейського суду з прав людини – 19,3%, використання родичів і знайомих – 16,3%.

«Це дослідження представляє значний обсяг консолідованих даних про ситуацію з правами людини в Україні. У подальшому заплановано організувати консультативний процес, як долати виявлені проблеми. Ми будемо працювати, щоб існуюча Національна стратегія у сфері прав людини втілювалася», – повідомила під час презентації дослідження заступник директора Програми розвитку ООН в Україні Блерта Чела.

Загальнонаціональне соціологічне опитування «Права людини в Україні» проводилося з 22 жовтня по 6 листопада 2016 року Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва та фірмою «Юкрейніан соціолоджі сервіс» на замовлення Програми розвитку ООН в Україні та у співпраці з Офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини і ГО «Центр інформації про права людини». Усього було опитано 2002 респондентів за квотною загальнонаціональною вибіркою, яка за областями України, типами поселення (Київ, обласні центри, інші міста, села), статтю і віком репрезентує доросле населення (18 років і старше).

Немає коментарів:

Дописати коментар